Приключи гражданското наблюдение на Районен съд- Ботевград. То бе реализирано по проект “Правосъдието близо до хората”, разработен от Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт, създадена от Центъра на НПО в Разград. Реализира се с подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Висшия съдебен съвет.

Работата на правораздавателния орган бе наблюдавана от двама доброволци в продължение на три месеца – февруари, март и април. За това време те са присъствали на 15 граждански и 15 наказателни дела. Резултатите от наблюдението са обобщени в доклад. Според него съдебната система работи нормално и се придържа към процедурите. Заседанията по гражданските дела се водят експедитивно. Съдиите и съдебната администрация информират страните за техните за техните законни права и задължения.
От наблюдаваните 15 граждански дела само пет са отложени по различни причини. Съдиите санкционират ищци, ответници, адвокати и вещи лица, които имат вина за протакане на делата, е посочено в доклада.
Значително по-голям е броят на отложените наказателни дела – 12. Иначе не са установени проблеми и несъответствия при прилагане на Наказателно-процесуалния кодекс.
Препоръките на наблюдателите са: да се увеличи тенденцията за решаване на делата в законовите срокове; да се запази тенденцията за указване правата на страните в производствата; адвокатите да влизат в съдебната зала с тоги; на всички страни по делата /съдии, прокурори, вещи лица, свидетели и т.н./ да се налагат парични санкции, ако са причина за протакане на съдебното производство. 
Наблюдателите отправят препоръка за по-голяма активност на съдебните заседатели, участващи в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода.
Районен съд – Ботевград получава най-висока оценка /много добър/ за прилагане на Закона за съдебната власт, за спазване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, за осигурен достъп на уязвими групи до правосъдие, за осигурен достъп на хора с увреждания до информация за съдебен състав, администрация, съдебни дела, за публичност и информираност за дейностите си. Добра оценка на съда се дава за: прилагане на: ГПК, НПК, Закона за закрила на детето, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /проучване на публикуваните декларации на магистрати/. 
В доклада за гражданско наблюдение е посочено, че през месеците февруари, март и април не са образувани дела по Закона за защита от домашно насилие. В тази връзка наблюдателите препоръчват да се организира кампания за разясняване на текстовете по закона, които дават защита на жените и децата, подложени на домашно насилие.
Най-ниска оценка – среден, е поставена за дейността на съдебните заседатели.
До момента по проект “Правосъдие близо до хората” е осъществено наблюдение на 20 съдилища /Окръжен и Районен съд/ в 20 града в страната, сред които е и Ботевград. 
Главната цел на разработката е утвърждаване върховенството на закона и подкрепа на съдебната реформа на местно ниво чрез повишаване на обществена информираност и засилване на общественото доверие в съда. Основно се наблюдава прилагането на новоприетите и изменени закони и достъпа на уязвими групи до правосъдието.