Докладната за подписване на договор за наем между Община Ботевград и МВБУ предизвика по-разгорещен дебат по време на днешното заседание на ОбС. Общината предложи висшето училище да плаща наемна месечна цена в размер на 3250 лева, без ДДС, за втори и трети етаж от сградата, които са с обща застроена площ 1305.10 кв.м.
“Училището трябва да плаща около 6500 лева на месец, според Наредбата за определяне на наемите в община Ботевград, но ние решихме да предложим компромисна цена”, каза кметът на общината Георги Георгиев. Той посочи, че договорните отношения влизат в сила от 31.12.2011 година.
“Ще водя разговор с областния управител да се анализира обстановката и това решение да не бъде обжалвано”, каза още градоначалникът. Той заяви, че според договора застроената площ ще се използва единствено “за подготовка на висококвалифицирани специалисти след средно образование за придобиване на образователно-квалификационна степен “бакалавър” и “магистър”, както и за развитие на научно-приложна дейност”.
На сесията присъстваше административният директор на МВБУ Димитър Димитров. По предложение на съветника Иван Гавалюгов, ОбС гласува да му бъде дадена думата за изказване.  "Аз искам да обясня само, че нашето висше училище е законно в Република България. Регистрирано е с решение Министерския съвет и с Акт на Народното събрание. МВБУ извършва образователна дейност, а не стопанска или административна, каквито притеснения има. Нито сме регистрирани по търговския закон, нито по други закони за извършване на стопанска дейност. Другият въпрос е, че всяка година подписваме договор със студентите, че ще се обучават в базата на висшето училище в Ботевград. Сега не можем да подпишем такъв договор, след като не се знае дали след три месеца ще можем да ползваме тази база, или ще търсим друго решение”, каза Димитър Димитров.
“Нашите притеснения не са от юридическа гледна точка, нито са от това, че вие нарушавате Наредбата. Сега не искам да коментирам наизуст”, отговори кметът Георгиев.
“Едва ли има жител на общината, който да не е убеден, че МВБУ е визитната картичка на Ботевград. Младите хора в България знаят за Ботевград именно заради това училище. За мен новото решение за по-ниската цена не е компромисно. Първото решение не беше правилно, защото се позоваваше на тарифата към Наредбата, която се отнася за стопанска и административна дейност. Има обаче една друга тарифа – за юридически лица с нестопанска цел, която е 2.50 лв./кв.м за втора зона. Ако се позовем на нея, ние стъпваме на нещо, което е напълно законно”, каза Цветан Коцев. Той заяви, че и тази наемна цена е твърде висока. “Поинтересувах се как стои този въпрос в София, Пловдив и Благоевград, там където има стремеж да се запазят частните висши учебни заведения. Съгласно чл.8 от Закона за общинската собственост, в действащата Наредба е вкаран текст, че за образователни, спортни и други заведения, свързани с развитието на младите хора, тарифата е 50% от наема за съответната зона. Може общинската администрация на помисли по този въпрос. Нека се опитаме да помогнем на учебното заведение, още повече, че всяка година то обучава студенти, които заплащат 50% от таксата по наше предложение”, допълни съветникът.
“Аз не знам какво още има да се върши, но смятам, че трябва да се удължи срокът за влизане в сила на договора до края на учебната година. Така ще има сигурност за студентите, че ще завършат цялата учебна година в Ботевград”, каза Петя Кочкова.
Мнението на съветничката подкрепи колегата й Михаил Димитров.
“Общината никога с нищо не е пречила на училището. Напротив, помагала е. Проектът за решение е добре обмислен. Няма никаква заплаха нито за работата на училището, нито за студентите”, категоричен бе кметът Георгиев.
Предложението на Петя Кочкова за удължаване срока на договора до края на академичната учебна година получи 11 гласа “за”, 9 “въздържали се” и 6 “против” и не бе прието. С 16 гласа “за”, 4 “въздържали се” и 6 ”против” бе утвърден проекта за решение на вносителя.
На сесията стана ясно, че в продължение на десет години МВБУ не е плащало наем, тъй като е извършило ремонт на общинската собственост за своя сметка.