Полицията проверява Емил и Евгени Милев - Крокодилите за стрелбата по бизнесмена Атанас Атанасов. Следите на Емил Милев се изгубиха след 14 декември 2009 г., след опита на бандата му да ограби турчина Мустафа Гюмюш. Тогава обирджиите влязоха в престрелка с полицията, вследствие на която бе убит Богровеца, а братът на Кроки Евгени Милев – Гейзо беше арестуван няколко дни по-късно на границата на Калотина. Емил се кри в Германия, но вече не е издирван. А брат му е на свобода от май миналата година, пише "Всеки ден".

Друга версия, по която работят ченгетата, е че бивши барети са в дъното на жестокото престъпление. Не е тайна, че един от командосите – Г.Д., години наред е разработван от ГДБОП за магистрални грабежи. Преди няколко години той напусна поделението във Враня и беше назначен в ДАНС, но впоследствие беше уволнен оттам.

Простреляният великотърновски бизнесмен Атанас Атанасов е стабилизиран, но още едно денонощие лекарите не смеят да дадат гаранции за живота му. В деня, когато мъжът беше гърмян с автомат “Калашников” в прохода Хаинбоаз, са му направени две операции на краката и слабините, вчера отново е опериран.

Свидетелите от трите преминаващи коли, които са видели нападателите, са дали описание, което едва ли много може да помогне на полицията. Двамата бандити, които са слезли от червено “Ауди”, са били с черни дрехи и черни маски. Единият е висок около 1.80 м, а другият – 1.65 м. Третият е бил зад волана на колата и не е слизал. Досега не е намерено аудито, което най-вероятно е било опожарено.

Полицията претърсва целия район, привиква и препитва кримиконтингента. Според криминалисти изпълнителите не са от района, но човек от града им е дал информацията, че Атанасов ще превозва крупна сума пари.

Криминалисти разследват версията както за грабеж, така и за неизяснени бизнес отношения. Колеги на жертвата твърдят, че той не е имал врагове и бизнесът му е среден.

Преди повече от месец полицията предупреди, че магистралните грабители са се активизирали, след като от няколко години чужденците премахнаха черепите от картата на България. С тях тя обозначаваха пътищата, които са опасни за преминаване