"Мисля, че няма вариант Кремиковци да спре, засилва се конкурентния интерес към предприятието, не мисля че ситуацията е плачевна, по-скоро обратното".

Относно развръзката за комбината, Димитров заяви, че ако се проведат консултации препродажбата на комбината ще стане до два-три месеца, ако обаче държателите на облигации се намесят оперативно, развръзката може да бъде още в понеделник.

Според Димитров от вчерашните действия на сегашния собственик Прамод Митал е станало ясно, че процедурата за продажбата се отлага.

"Г-н Прамод Митал очевидно нямаше правомощие да препродаде фирма "Финметалс", нещата зависят от държателите на облигациите. Това са големи финансови играчи, има от Англия, Канада, Дойче банк", каза Димитров.

На въпрос какво е вашето обяснение, че те предпочитат Митал да остане собственик, министърът на икономиката заяви, че му се струва, че те по-скоро ще се включат пряко в продажбата, те ще контролират бъдещия собственик, защото искат да си контролират доходността на облигациите.

Димитров каза, че Митал е поел ангажимент да финализира сделката до понеделник, след това във вторник или сряда. След това Митал настоял държавата да освободи неговите акции - 71%, които са блокирани. Митал се е аргументирал, че най-големите държатели искат 10% от тези акции като гаранция за фондовете, които държи Митал.