Играещият за норвежкия Тромсьо Сторм ботевградчанин Галин Михайлов бе в състава на Норвегия за квалификациите за неофициалното световно първенство по баскетбол 3 на 3. Квалификационният турнир се проведе на 13 и 14 август в столицата на Естония – Талин и в него участваха 18 отбора от 10 страни – Естония, Латвия, Литва и Русия бяха с по 3 отбора, Чехия, Словакия, Холандия, Норвегия, Швеция и Италия.В състава на Норвегия освен Галин бяха още трима от тима на Тромсьо Сторм – Хани Исали, Андерс Солем и Ори Окороафор.

Турнирът бе в центъра на Талин. Регламентът – игра на половин игрище, до 15 точки или 10 минути на среща.Тимът от Норвегия попадна в изключително трудна предварителна група с първия тим на Естония, с Русия и Чехия. В първата среща Норвегия загуби от Естония-1 с 8-15, след това победи втория тим на Русия с 12-8, а в третия мач отстъпи на Чехия с 11-12. В допълнителния бараж загуби и от Естония-2 с 4-6 и отпадна от борбата за призовите места.

Победител в турнира стана Литва-1, следван от Естония-2 и Естония-1. Наградите на призьорите бяха връчени от Коста Илиев, който от няколко месеца работи във FIBA  World и отговаря именно за баскетбола 3 на 3 в световната баскетболна централа. Победителят взе 1200 евро, вторият – 500, третият – 300.

Турнирът бе излъчван на живо по интернет и е гледан онлайн от над трийсет хиляди души в 24 страни, при изненадващо добро качество на картината и звука. Близо 8 часа видео от турнира може да видите на адрес http://streetbasket.ee/ee/eng/live

 

Световният шампионат по баскетбол 3 на 3 ще бъде на 3 и 4 септември в Москва.