В своя анализ на започващото утре европейско първенство по баскетбол известният руски треньор и специалист Владимир Гомелски направи гаф при представянето на националния отбор на България. Той определено сгреши в твърдението си, че Павел Маринов е син на известния български снайпер от недалечното минало Петко Маринов. Впрочем той сбърка и първото име на "майстора", назовавайки го Петър, вместо Петко. Освен това руснакът нарече Петко Маринов и хулиган - нещо, което силно контрастира с действителността и е точно обратното.

Обобщавайки обзора на участниците в група D , Гомелски слага България като твърд аутсайдер в нея и й отрежда шестото място от шест отбора.

Ето и самият анализ на Владимир Гомелски, впрочем син на патриарха на руския баскетбол Александър Гомелски.

БЪЛГАРИЯ: ОТБОРЪТ-АУТСАЙДЕР

Място в рейтинга на ФИБА - 42-ро.

Най-добър резултат на европейски първенства - сребро през 1957 година.

СЪСТАВ: ИВАНОВИ И ГЕОРГИЕВИ

В отбора има трима с фамилия Георгиеви и трима с фамилия Иванови. Но не всички ще участват в Евробаскет. Деян Иванов (205 см, 25 г.), Калоян Иванов (205 см, 25 г.). Те двамата плюс Чавдар Костов (195 см, 23 г.) и Филип Виденов (197 см, 31 г.) са гръбнакът на националния тим. Ще ми бъде много интересно да видя Павел Маринов, син на известния български баскетболист Петър Маринов. Таткото бе невероятен снайпер и хулиган. Прилича ли синът му на него?

ТРЕНЬОР: ПРИЕМНИКЪТ

Росен Барчовски е представител на второто поколение треньори в семейство Барчовски. Това означава, че изучава баскетбола още от детството си и напълно осъзнава сложността, сериозността и трудността на тази работа. Неговият отбор отива на първенството като аутсайдер, така че всяка победа ще бъде възприета като успех.

ПРОГНОЗА:

6-то място в групата

 

РУСИЯ: ОТБОРЪТ-"ЧАДЪР"

Място в рейтинга на ФИБА - 11-то.

Най-добър резултат на европейски първенства - злато 2007 година.

СЪСТАВ: ДВАМА УНИКАЛНИ И ВСИЧКИ ТИЧАЩИ

В защита руският отбор играе плътна агресивна лична защита с многослойна презастраховка. В състава са голям брой добри защитници - Хряпа, Кириленко, Фридзон, Моня, Биков. Освен това в състава има двама уникални играчи - Кириленко и Хряпа, които толкова блестящо четат играта, че успяват да подпомагат съиграчите си в 4 от 5 случая. А още в отбора е и Тимофей Мозгов, плашещ своите съперници в зоната за трите секунди със своите чадъри.

Смятам, че на този турнир отборът на Русия ще бъде на първо място по направени блокове. Практически всеки един играч носи в джоба си "чадър". Мисля, че със защитата всичко е наред. В атака отборът е по-слаб, но не много. Сборная печели борбата и започва бърз пробив. Докато на площадката са Кириленко и Фридзон, ще има предимство в скоростта. Отлично тичат и Биков, Понкрашов, Хвостов, а като втори ешелон и Моня, Хряпа и Мозгов.

ТРЕНЬОР: ТВОРЕЦЪТ

Дейвид Блат работи с националния отбор вече повече от 5 години. Като цяло работата му е успешна. Той СЪЗДАДЕ отбора. Това е неговият национален отбор. В него той е авторитетен, но не авторитарен. Той е творец, но и черноработник. Уважавам го и винаги се вслушвам в неговото мнение. Той знае какво говори, доказал е даже още неща - убеди всички със своя труд. Ние, феновете, можем да бъдем спокойни. Блат е истински боец и няма да вдигне бялото знаме, докато самият той е на крака.

ПРОГНОЗА

За групата съм спокоен. Руснаците по-скоро ще заемат първото място, ще излязят и от втория групов етап и ще отидат на четвъртфинал. Там съперникът им ще бъде силен, но ако се окаже Литва, защо пък да не я победим трети пореден път?

СЛОВЕНИЯ: ОТБОРЪТ-ДИСЦИПЛИНА

Място в рейтигна на ФИБА - 17-то.

Най-добър резултат на ЕП - 4-то 2009 година.

СЪСТАВ: ОПИТ И МАЙСТОРСТВО

В отбора има по двама взаимозаменяеми играчи на всяка позиция. Има лидери и по резултатност, и по асистенции, и по борби. Гардове са опитният Яка Лакович (186 см, 33 г.) и реактивният Горан Драгич (196 см, 25 г.). Крилата - Матиаш Смодиш (206 см, 31 г.), Еразъм Лорбек (209 см, 27 г.), не се нуждаят от представяне. Опит, майсторство, дисциплина - това са те. За отбора най-главното е Лакович, Смодиш и Лорбек да са здрави. Центровете Мирза Бегич (216 см, 31 г.) и Урош Слокар (209 см, 28 г.) не са толкова подвижни, но играят солидно. Не трябва да се забравя, че Слокар има и добра стрелба от тройката. В снайперските качества на отбора на Словения съмнение няма. Но в тима куца личната защита. Това е, над което работи главният треньор в последните два месеца.

ТРЕНЬОРЪТ: АВТОРИТЕТЕН

Божидар Малкович е един от най-авторитетните треньори на континента. Силно мотивиран е за това първенство, иска да потвърди своите клубни успехи с такива и с национален отбор. Предпочита балансирания баскетбол, но все пак го тегли към атаката. В своята кариера експериментира много с играчи от предната линия, често им сменяше местата, озадачаваше съперничците с неочаквани ходове и тактика.

ПРОГНОЗА

Словенците са способни да отидат на четвъртфинал. Ще бъдат втори в групата и могат да спечелят и трите си мача в следващия етап.

УКРАЙНА: ОТБОРЪТ-СЮРПРИЗ

Място в рейтинга на ФИБА - 43-то.

Най-добър резултат на първенство на Европа - първи групов етап 2005, 2003, 2001, 1997

СЪСТАВ: ЦЕНТРОВЕ, КРИЛО И АМЕРИКАНЕЦ

С центровете всичко е наред. Киил Фесенко (214 см, 24 г.) има зад гърба си два сезона в Юта Джаз. Сергей Лишчук (210 см, 29 г.) е един от най-добрите центрове-защитници в Европа. В строя е и Алексей Печеров (213 см, 25 г.). Спешно бе натурализиран и Стивън Бърт (189 см, 27 г.) - един играч, който може да бъде опора на треньора. Той разбира всичко, което иска наставникът.

ТРЕНЬОР: УСПЕШНИЯТ

Бих могъл да напиша подробна биография на Майк Фратело, тъй като се познавам с него от 1988 година, когато той доведе в Атланта Хоукс в Съветския съюз. Той бе успешен треньор в НБА и не е загубил майсторството си и до сега. Поканата да поеме националния отбор на Украйна Фратело възприе с удивление, но неговият бивш възпитаник, а сега президент на украинската федерация по баскетбол Александър Волков успя да го убеди. Срещнах се с Майк тази пролет в Москва и говорихме цял час. Към новата си работа Фратело се отнася с огромна отговорност.

ПРОГНОЗА:

Трето място в групата

 

ГРУЗИЯ: ОТБОРЪТ-ДЕБЮТАНТ

Място в рейтинга на ФИБА - 75-то

Дебютант на Европейски шампионати

СЪСТАВ: ЗВЕЗДАТА И ОСТАНАЛИТЕ

Звездата безусловно е Заза Пачулия (210 см, 27 г.). Заза (истинското име е Заур) играе в НБА от 8 години. Последните 6 - за Атланта. Той вече не е грузински баскетболист, а американски. И натрупа доста майсторство в последните две години. Но основната му черта е боеви харакер, ентусиазъм, лидерски качества.

В тима има още един висок играч - Георгий Шермадини (216 см, 22 г.). Игра за Панатинайкос и за Олимпия Любляна. Той е не просто висок, а е бърз и отскоклив, но май иска твърде бързо да стане лидер.

В отбора на Грузия поканиха и Николоз Цкитишвили (212 см, 28 г.), но ще получи ли той място в състава, не е ясно. Все пак след НБА да играеш във втората испанска лига изглежда някакси подозритело. Лично за мен той е второто пришествие на Михаил Коркия на игралното поле (б.пр. - легендарен играч от сборния състав на СССР от 70-те години). Американецът Маркъс Хейнс (188 см, 25 г.) отдавна получи грузински паспорт. Той е плеймейкър и на европейското ще играе по 30 минути на мач. Трябва да се има предвид и това, че грузинците отиват в Литва главно заради един мач - този с Русия. Моите приятели от Тбилиси потвърждават, че наградата за победа в тази среща е твърде солидна.

 

 

ТРЕНЬОРЪТ: ЧЕРНОРАБОТНИК

Вече много години Игор Кокошков работи в НБА. Добре разбира баскетбола, тъй като е продукт на югославската школа. Именно от тази страна замина за САЩ с родителите си. Като главен треньор досега Кокошков не е работил.

ПРОГНОЗА

Грузинците няма да излязат от групата, ще станат пети.

 

БЕЛГИЯ: ОТБОРЪТ-ЗАГАДКА

Място в рейтинга на ФИБА - 75-то

Най-добро класиране на ЕП - 4-то през 1947 г.

 

СЪСТАВ: ПОЛИГЛОТ И ФЕНОМЕН

Най-известните играчи в отбора на Белгия са центровете. Нашият добър приятел - главният полиглот в баскетбола Томас ван ден Шпигел (214 см, 33 г.) , и младежът с феноменални физически данни - Дидие Илунга-Мбенга (210 см, 30 г.)

Томас е играл къде ли не, без НБА. И навсякъде е учил езици. Даже в Русия започна да говори на руски, просто е талант в това отношение. Мбенга обаче е играл в НБА, макар че повече седя на пейката, а от езиците говори само френски и английски. Освен това владее и борбата под коша, което не е изненадващо - има такъв отскок и такава мощ, че дори е страшно да си в близост до него. В състава има още двама натурализирани американци - Ралф Бигс (200 см, 35 г, гард) и Маркъс Фейзън (201 см, 33 г., крило). Но да играе в отбора може само единият от тях.

ТРЕНЬОР: НЕПОЗНАТИЯТ

Да говоря за силните и слабите страни на Еди Кастелс не се наемам. Ще го видим в Клайпеда.

ПРОГНОЗА

Белгийците няма да излязат от групата - 4-то място.