Българският национален отбор по баскетбол попадна в група D на първата фаза на Европейското първенство, което започва на 3 септември в Литва. "Трикольорите" изтеглиха за съперници съставите на осмите в света - Словения, еврошампионът за 2007 година Русия, съперниците ни от редовните квалификации - Белгия и Грузия, както и тима на Украйна.  Общо 24-те отбора бяха разпределени в 4 групи по 6. Единствено два от отборите не са известни, като ще преминат допълнителни квалификации през това лято.

Група А: Испания, Турция, Литва, Великобритания, Полша, квалификант 1

Група В: Сърбия, Франция, Германия, Израел, Италия, Латвия

Група С: Гърция, Хърватия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, квалификант 1

Група D: Словения, Русия, Белгия, Грузия, БЪЛГАРИЯ, Украйна

Спокойно като "група на смъртта" може да бъде определен поток "А", в който попаднаха актуалния европейски първенец - Испания, световният вицешампион Турция, домакинът и бронзов медалист от поседното Световно първенство - Литва, бойкият тим на Великобритания и съперникът ни в квалификациите от м иналото лято - Полша. Последният отбор, който ще попадне в тази елитна компания ще бъде излъчен в допълнителните квалификации, които приключват в последната седмица на месец август.

През тази година се очаква всички водещи европейски отбори да сглобят възможно най-боеспособните си състави, тъй като класирането ще реши съдбата на квотите за Олимпиадата в Лондон, както и местата за олимпийската квалифиакция през лятото на 2012 година.

Във всяка от четирите групи за следващата фаза продължават първите три класирали се отбора. 

Българският национален отбор по баскетбол ще изиграе срещите си от група "D" на Евробаскет 2011 в литовския град Клайпеда. Както е известно прибалтийската държава ще бъде домакин на надпреварата през септември тази година.

Клайпеда е единственият пристенищен град на Литва и разположен в западната й част. Градът се намира в етнографската област Малка Литва, край устието на река Неман. Днес Клайпеда е важно фериботно пристанище с търговски връзки с Швеция, Дания и Германия