Microsoft и Nokia планират съвместна инвестиция в размер до 24 милиона долара за разработка на мобилни приложения. В следващите три години двете компании ще вложат сериозни средства във финландския университет Аалто.
    

Програмата AppCampus цели създаване на нови приложения за мобилната платформа Windows Phone и ще стартира през месец май, като заинтересованите разработчици ще могат да кандидатстват за финансиране на проектите си.

Партньорите ще си поделят поравно разходите по реализация на програмата. Колко точно средства ще бъдат вложени зависи от качеството на приложенията, посочва изпълнителният вицепрезидент на Nokia Каи Оистамо. Очаква се инициативата да привлече хиляди студенти и предприемачи от цял свят.

Microsoft и Nokia разбират колко важна е разработката на мобилни приложения. Двете компании ще се опитат да наваксат пропуснатото и да догонят Apple и Google, коментира анализаторската компания CCS Insight.

Към момента в онлайн магазина Windows Phone Marketplace са налични около 70 хиляди приложения. За сравнение, в епълския App Store има над 550 хиляди програми.