Бразилия нанесе първо поражение на Аржентина на олимпийската квалификация на Америка, която се провежда в Мар дел Плата. Кариоките измъкнаха успеха със 73-71 (19-17, 8-11, 26-19, 20-24), след като имаха превъзходство почти през цялото време.

Двата тима направиха страхотен двубой с много стойностен баскетбол. Всичко до голяма степен приличаше на снощния сблъсък от Евробаскет 2011 между Литва и Сърбия, завършил с победа на литовците със 100-90.

Отличен мач за кариоките изигра центърът на испанския Сарагоса Рафаел Хетшеймер, който вкара най-много точки - 19 (9-11) и овладя най-много борби - 9, за 22 минути на полето. Със 17 точки е пойнт-гардът Марсело Уертас, който от нови ясезон ще замести Рики Рубио в Барселона. С 14 точки е Маркус Винисиус.

Над всички за домакините от Аржентина бе Луис Скола. Играчът на Хюстън Рокитс завърши с дабъл-дабъл с 24 точки и 11 борби. Ману Джинобили от Сан Антонио е с 14, с 13 е Карлос Приджиони, с 12 - Карлос Делфино. Фабрисио Оберто се контузи в началото на мача и не влезе до края.

До този момент Аржентина маше 6 победи. Въпреки загубата домакините, заедно с Бразилия, Пуерто Рико и Доманиканската република се класираха за утрешните полуфинали.

За Олимпиадата в Лондон се класират първите два отбора. Тимът на САЩ си осигури място там след спечелването на световната титла миналата година. Отборите от трето до пето ще имат последен шанс за участие на Олимпийските игри в квалификационен турнир непосредствено преди началото им.