Десетки нарушения при обществени поръчки от времето на кабинета "Станишев" разкри Агенцията за държавна финансова инспекция, пише "Труд".

През 2008 г., три месеца след честването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България на 22 септември, правителството на Сергей Станишев тепърва стартира процедури за обществени поръчки, свързани с информационнни кампании за популяризиране на празника.

За покриване на разходите по приетата на 27 август 2008 г. "Национална програма за отбелязване на 100-годишнината от независимостта на България" са отпуснати общо 6 305 900 лв. допълнителни средства към бюджета на администрацията на Министерския съвет (МС). Още на 11 септември 2008 г. той набъбва с 5 135 900 лв.

Почти всички търгове, свързани с юбилея, са проведени месеци след събитието, когато съпътстващите го мероприятия са минали, респективно средствата за тях са похарчени.

В обхвата на финансовата инспекция в МС попадат три обществени поръчки по изпълнение на националната програма, в резултат на които са сключени 5 договора за 4 541 223 лв. с ДДС, или 72% от предвидените средства. Констатирани са съществени нарушения на законодателството.

Възложителят е избрал да проведе процедури по пряко договаряне без обявление с мотива, че са налица форсмажорни обстоятелства. А това според финансовите инспектори е абсолютно неоснователно.

Установени са множество нарушения в областта на обществените поръчки, за които са съставени 88 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). 16 от тях са за Сергей Станишев, 27 за Севдалин Мавров, тогава главен секретар на МС, в качеството му на упълномощено лице по ЗОП. Актовете са включително за установените неоснователно проведени процедури по пряко договаряне, констатирани индикатори за измама чрез преднамерено, невярно и неточно представяне на факти, формален контрол по изпълнението на поръчката, вследствие на което са заплатени, но не са извършени дейности.

Такъв е случаят например с процедура за обществена поръчка с предмет организиране и провеждане на информационна кампания за юбилея. Независимо че допълнителните средства за въпросната процедура са били налични от септември 2008 г., обществената поръчка е открита чак на 30 декември, т. е. три месеца след честването на 22 септември. В случая не е спазен нормативно определеният срок за подаване на заявление за участие от 37 дни, като вместо това на участниците е предоставен 20-дневен срок.

Скандалното е, че в обявлението като фактическо обстоятелство от изключителна спешност е посочена "Национална програма", въпреки че същата е приета четири месеца преди решението за откриване на обществена поръчка и е била известна за възложителя. На 17 октомври с докладна записка от съветника в политическия кабинет Петър Петров до премиера Сергей Станишев (близо месец след 22 септември) е предложено в срок до 5 ноември да бъдат обявени редица обществени поръчки във връзка с "Националната програма". А Станишев е одобрил с резолюция и подпис докладната на своя съветник.