Преди да се случи програмното правителство на националното спасение трябва да минат изборите и българите да си кажат тежката дума. Това заяви пред БТВ председателят на БСП Сергей Станишев. Основната кауза е каузата на промяната. До изборите се стигна заради протестите, които свалиха кабинета, довел страната до просешка тояга и разградил институциите, каза Станишев.

Затова сега най-важното е българите да излязат да гласуват и протестния вот да не бъде разпилян. Това са всички хора, които протестираха срещу статуквото. Има 45 партии, част от които участват, само за да вземат един процент, който дава право на държавна субсидия от минимум 700 000 лв. годишно, каза Станишев. Разпиляването на тези гласове обслужват най-много ГЕРБ, смята лидерът на БСП.

На въпрос за позициите на БСП по отношение на Избирателния кодекс се стигна до любопитна размяна на реплики. Събудете се, г-жо Цолова, призова Станишев. Ние сме будни от доста време, защити колежката си Виктор Николаев. Явно не сте се събудили достатъчно добре, ние показахме ясно позициите си по време на гласуването на Избирателния кодекс, добро утро, саркастично отговори Станишев. Присъни ми се, че вашият най-голям страх е, че в НС ще влязат повече формации, които няма да ви позволят да създадете предварително определеното правителство, захапа лидера на БСП Николаев. Това обслужва ГЕРБ, отговори Станишев.

В нощта на изборите ще отида и ще разговарям с всички лидери на партии, които влязат в парламента още в нощта на изборите. Ще отида и ще им кажа - Искате ли вие да подкрепите едно правителство, в което ще бъде водещо експертното начало с ясна програма – как да извадим икономиката от кома, създаването на работни места и граждански контрол на властта, заяви Станишев. Той отрече да са водени до момента разговори с ДПС и Атака за съставяне на нов кабинет.

На въпрос как оценява работата на Меглена Кунева и Даниел Вълчев Станишев отговори, че след като е предложил Кунева за еврокомисар значи я оценява високо. Учителската стачка беше предизвикана от действията на Даниел Вълчев като управленски грешки, уточни Станишев.

На въпрос кой би понесъл политическата отговорност от създаването на евентуално правителство между БСП, Атака и ДПС Сергей станишев отговори, че това безспорно ще бъде БСП. Ние ще бъдем гарант за работата на определени важни неща като възстановяването на демокрацията, спирането на рекета на бизнеса и създаването на работни места и увеличаване на доходите на най-засегнатите от кризата. Няма да допуснем порции и обръчи от фирми, категоричен е Станишев. Може да се стигне до спиране на тока след изборите и затова е необходимо да се предприемат спешни мерки, каза лидерът на БСП.

БСП извлече много поуки от грешките и греховете си към обществото като не успяхме да убедим хората, че работим в обществения интерес. В същото време ГЕРБ си призна само горделивостта, кое не е грешно това, че 400 000 души останаха без работа ли, попита Станишев.