Над 5 хиляди души ще бъдат назначени на работа в хотелите и ресторантите в Банско и Разлог през зимния туристически сезон, съобщи БНТ.
От Бюрата по труда се организирали специални борси, на които безработни хора се срещат с работодатели от туристическия бранш.
Започва подготовката за новия сезон в много от хотелите в Банско, които досега бяха затворени за туристи. Собствениците на хотелски комплекси с над 200 легла, управителите на механи и ресторанти търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори.
На 15 ноември в Разлог Агенцията по заетостта организира първата трудова борса. Шанс да си намерят работа имат и безработните с по-ниска степен на образование.
"Очакваме да бъдат разкрити нови работни места за аварийни групи, които ежегодно в периода октомври - март се разкриват за поддръжка на пътищата, въобще работа при зимни условия", поясниха от Агенциата по заетостта. При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят руски, гръцки и румънски език, защото повечето от гостите в Банско и Разлог са от балканските страни.