Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров положиха първите копки за изграждане на регионален център за рециклиране на отпадъци в Ботевград. Официалната церемония по стартиране на проекта се състоя днес. На нея присъстваха и Нег. Прев. Александър Пригорски - извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова, областният управител на Софийска област Красимир Живков, Стефан Борисов - директор на РИОСВ, Георги Георгиев - кандидат за кмет на Община Ботевград, общинското ръководство, общински съветници, представители на търговски фирми, предприятия и културни институции.

„Много съм радостна, че днес съм за породен път на този терен, защото това е един от най-добрите примери в България за едно дългосрочно стратегическо мислене на местната власт за решаване на един много важен въпрос на местното население, а това е проблемът за битовите отпадъци. Може би само тези, които са изпитали неудобството да няма къде да си изхвърлят боклука и да плащат много висока такса за това, че отпадъците им се извозват надалече, могат да разберат каква наистина стратегическа и важна инвестиция се прави от общината. Много съм радостна и от факта, че напредва много бързо проектът по оперативна програма „Околна среда” за изграждане на регионалното депо. В рамките на проекта ще се достави и цялата необходима техника за експлоатация на депото. С тази инвестиция, на която даваме начало днес, община Ботевград е една от първите в страната, която се готви за изпълнение на голямото предизвикателство за постигане на една съществена цел - за рециклиране на поне 50 на сто от битовите отпадъци към 2020 година и поне 70% на отпадъците от строителство и разрушаване на сгради. Общините, които постигнат тези цели, ще бъдат освобождавани от едни допълните отчисления. По този начин те се грижат да бъде сведена до минимум такса битови отпадъци”, каза министър Караджова. Тя съобщи, че община Ботевград е внесла проект за изграждане на канализационни мрежи, колектори и рехабилитация на пречиствателна станция за отпадни води. Министърът на околната среда и водите съобщи още, че държавата ще отпусне средства за рекултивация на старото сметище. Нона Караджова подчерта, че инвестициите в изграждане на нова система за управление на отпадъци е много важна за подобряване на бизнес климата в града.

Изпълнителният директор на фирма „Франком” Николай Янакиев, която ще изгради Регионален център за рециклиране на отпадъци, заяви, че съоръжението ще бъде готово до месец март 2012 год. Инвестицията на фирмата ще бъде на стойност 2 500 000 лв.

„В новия завод са заложени за рециклиране 25 хиляди тона годишно, като в момента общите отпадъци за трите общини са около 18 000 тона. Линията е оразмерена в бъдеще да поема още по-големи количества отпадъци. Заводът ще преработва пластмаса, стъкло, метал, хартия, плътна пластмаса, като ще остават някъде около 40-50% биоразградими отпадъци”, обясни Николай Янакиев. Той допълни, че в новото предприятие ще бъдат осигурени нови работни места за 20 човека от Ботевградска община.

Фирма „Франком” е с 50 процента българско участие на фирма за сметосъбиране и 50 процента на чешката фирма „Инфрам”, изградила магистралата Прага - Бърно.