Ботевградската болница и Специализирана очна болница за активно лечение „Акад. Пашев” ще подпишат договор за сътрудничество. От следващата година в местното здравно заведение ще бъде открито отделение по витреоретинална патология и диабетна ретинопатия, единствено по рода си в България. Това съобщи по време на откриването на стерилизационния център в МБАЛ - Ботевград д-р Филип Филев.

„Ботевградската болница е открита на 3-ти септември 1961 год. Тогава към нея са създадени и два павилиона. През 1969 год. павилионът за заразни болести се превръща в първата очна болница в България, създадена от проф. Иван Василев, който е от Трудовец. Той е баща на д-р Петя Василева, един от големите очни специалисти в болница „Акад. Пашев, и тъст на д-р Мутафчиев, административен директор на същата болница, каза управителят на местното здравно заведение. -Ние сме подготвили договор за взаимно сътрудничество с университетската болница „Акад.Пашев”. Чрез него ще развием още едно направление за жителите на Ботевградска община – да направим една супер модерна медицина или да възродим, макар и частично, традицията на първата очна болница в България. МБАЛ ще предостави територия, а Университетската болница  -  модерна, скъпа апаратура и кадри”, обясни д-р Филев. 

„Витреоретинална патология и диабетна ретинопатия са проблем номер едно за слепота в световен мащаб. Правейки тук това отделение, струва ми се, че ще получим подкрепа от световните организации, за да можем да го решим. Искаме тук да ползваме само базата, а оборудването и обучението на кадри ще бъде осигурено от нашата болница. В началото ще работим с наши кадри. Един от тях е акад. Петя Василева от Трудовец. Струва ми се, че ще се получи. Все пак това е нещо, което за първи път правим. Така че очакваме и трудности в началото, но вярвам, че ще се справим”, каза пред наш репортер д-р Мутафчиев, административен шеф на СОБАЛ „Акад.Пашев”. Той съобщи, че лечението в новото отделение ще се извършва и по договор със Здравната каса.
„Има и много социални програми”, по които ще можем да осигурим средства за лечение на хората, които нямат здравни осигуровки”, допълни д-р Мирковска – медицински директор на болница „Акад. Пашев”.
На въпроса защо избрахте да си сътрудничите с ботевградската болница, д-р Мутафчиев отговори: „Причините са много, но основната е, че имаме доверие на д-р Филев. Надявам се, че и всички здравни институции в България ще ни окажат съдействие.”.