Ученици от ТПГ „Стамен Панчев”, водени от училищния фелдшер Ели Табакова, посетиха днес отделението по Хемодиализа в болницата. Целта бе да научат повече за причините, които водят до унищожаване на бъбречната функция и на какво са подложени хората, които се нуждаят от бъбречна трансплантация. Те бяха посрещнати от д-р Алау – ординатор в отделението, който отговори на въпросите им. Лекарят подчерта, че профилактиката е много важна за предотвратяване на сериозни заболявания. За да не се стига до тежки състояния, трябва да се следят стойностите на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола.
„Отделението по хемодиализа към МБАЛ – Ботевград обслужва 23-ма пациенти от нашия регион и Ябланица”. Кръвта на всеки от тях се филтрира 12-пъти месечно”, каза пред учениците д-р Алау.
Фелдшер Ели Табакова благодари на екипа на отделението по Хемодиализа за съдействието при провеждане на Европейския ден на донорството в ТПГ „Стамен Панчев”. От името на ръководството на учебното заведение тя поднесе благодарствено писмо и саксиено цвете на д-р Алау.
„През целия месец октомври в ТПГ „Стамен Панчев” се провеждат различни прояви, посветени на Деня на донорството – 22 октомври. Възпитаници на учебното заведение, както и на ОУ „Васил Левски”, Литакаво, участват в Националния конкурс за рисунка „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. Няма значение дали ще спечелим награда, по-важното е, че сме съпричастни към кампанията. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите, а тези операции са шанс за живот на хиляди хора по света”, каза пред наш репортер фелдшер Ели Табакова. Тя съобщи, че утре /21 октомври/ учениците от ТПГ „Стамен Панчев” ще посадят рози в двора на училището и ще пуснат балони под формата на сърцe, с което ще покажат, че подкрепят донорството.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 човека, сочат данни на здравното министерство. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.