Microsoft и инвестиционна фирма подготвят съвместно предложение за покупка на Yahoo. Софтуерният гигант разчита на Silver Lake Partners като партньор в евентуалната сделка, твърди Уол Стрийт Джърнъл.От страна на Silver Lake Partners в поглъщането може да участва един от нейните инвеститори - Canada Pension Plan Investment Board. Предложението в момента се обсъжда от партньорите.

Твърди се, че Microsoft е готова да вложи в сделката няколко милиарда долара, а останалата, по-малка сума ще осигурят инвестиционните фирми. Все още не е дадена оферта на ръководството на Yahoo.

Ако бъде постигнато споразумение, азиатските активи на Yahoo ще бъдат отделени от компанията веднага след сделката. Според анализатори, поглъщане на Yahoo е възможно при цена около $16-18 за акция.

Бъдещето на Yahoo е неясно. Наскоро интернет компанията освободи CEO-то Керъл Барц и все още не е назначила неин заместник. Повечето анализатори са убедени, че компанията ще бъде погълната от американски, китайски или руски инвеститори.