Джери Янг, един от основателите и главен изпълнителен директор на Yahoo, обяви на 28 май, че въпреки че Microsoft вече не се интересува от покупката на интернет портала, двете компании биха могли да се споразумеят за сътрудничество, предаде БиБиСи.

В първия си сериозен и широкообхватен коментар по повод на оттеглената оферта на Microsoft на стойност 47,5 млрд. долара, Янг призна, че ако сделката се беше осъществила, тя би съсредоточила на едно място "огромно количество енергия". Въпреки това той обвинява софтуерния гигант за провала на сливането, поради недостатъчно високата предложена цена.

Янг каза, че в Yahoo все още са готови да "чуят" предложения от страна на Microsoft, ако не за покупка, то поне за съвместни действия на пазара.

Независимо, че преговорите между двете фирми официално приключиха, в медиите напоследък непрекъснато се прокрадва информацията, че те тайно подготвят съвместна инициатива, с която да атакуват доминиращата позиция на Google на пазара на търсачките и онлайн рекламата.

В реч пред конференция в Калифорния, Янг потвърди, че Yahoo и Microsoft продължават да дискутират възможностите за сътрудничество. "Microsoft  вече не се интересува от покупката на компанията ни и обсъждат с нас други възможности за партньорство", каза Янг.

Според него обаче, още не е ясно какво точно иска софтуерният гигант. Янг казва, че когато разберат намеренията на Microsoft ще могат да се произнесат по тях.

През цялото време на продължилите близо две години преговори за покупката на Yahoo, от интернет портала твърдяха, че офертата на Microsoft подценява истинската стойност на бизнеса им. В последните седмици обаче, и най-вече след оттеглянето на предложението на Microsoft, група акционери в Yahoo, водени от милиардера финансист Карл Айкан критикуваха ръководството на компанията, затова че не е представило никаква добра алтернатива на сливането.

В Yahoo дори се принудиха да отложат общото събрание на акционерите с месец, след като Айкан заплаши да помете сегашния борд на директорите и да постави там свои хора. Янг каза, че въпреки атаката на финансиста, сегашното ръководство не се чувства "под обсада" и е готово да отстоява позицията си пред инвеститорите.