Мъжкият отбор на България по шахмат поднесе голямата изненада в четвъртия кръг на 18-ото Европейско отборно първенство, побеждавайки убедително Русия, големият фаворит за титлата на шампионата, който се провежда в курорта Порто Карас (Халкидики, Гърция).

Тимът на България срази опонента си с 3:1, след като капитанът Веско Топалов с белите фигури победи Пьотр Свидлер, Чепаринов с черните надви Сергей Карякин, Делчев също спечели цяла точка срещу Александър Морозевич, а Кирил Георгиев загуби партията си срещу Ян Непомнящи.

 

Русия беше абсолютен фаворит в сблъсъка с оглед на средния рейтинг на състезателите, но България спази традицията да играе успешно срещу руснаците и за пети път надигра този съперник, докато руснаците остават с три победи срещу нашите, а до равенство досега не се е стигало.

Според правилата на настоящия шампионат играчите нямат право да напускат залите по време на срещите и капитаните могат да обсъждат предложения за реми само в присъствието на арбитър.

Назначени са и съдии, които следят за ставащото в игралните зали, стаята за анализ и лоби бара, за да се предотврати каквото и да е подозрение за неспортсменска игра и измами.

По усмотрение на медицинската комисия на ФИДЕ във всеки един момент може да се проведе и допинг контрол.

България е на пето място със 7 точки, колкото имат и първите четири отбора Германия, Азербайджан, Франция и Испания. България обаче има 10 игрови точки, а лидер е Германия с 11 игрови точки.