Роднини и приятели на пациенти, пострадали или загубили живота си заради лекарска грешка, се събраха на мълчалив протест пред Народното събрание.

Те призоваха за изработване на законодателни мерки, чрез които да се търси персонална наказателна отговорност от лекарите, допуснали грешка.

Лекарските грешки стават поради незнание или поради немарливост, разказват Павел и Радослав, бащи на близнаци и на бебе, починали след недоглеждане от страна на лекарите и лоша организация в проследяването на бременността. "Системата не работи, доказано е. статистиката не се тълкува, анализира. Каза се, че има 15-20% недоносени бебета. Ако има единен регистър за завеждане на всяка една бременност, ще бъде ясно кое как е наблюдавано, защо се е стигнало. Дори и с 2% да могат да се подобрят резултатите, си заслужава". "Трябва да се направи кампания, за да се спре това нещо. С всеки изминал месец вместо това да се спре, то се увеличава. Увеличават се смъртните случаи при майките, при новородените".

Съпругът на починалата след раждане 19-годишна Деяна, се обяви за търсене на персонална отговорност от всеки лекар, допуснал грешка: "Пише, че ще наложат наказание на Пирогов и на Шейново, административни, до 1500 лева, аз не мисля, че животът на Деяна струва 1500 лева. Трябва да има по-големи санкции, да има уволнения, да се взимат разрешителни за практикуване на лекари. Не може те да убият човек, да си платят глобата и да продължат да си практикуват. Това не е нормална работа".