Италиански учен, считан за един от основателите на интернет, се закани да разбие монопола на търсачките Google и Bing. Масимо Марчиори подготвя „търсеща система на бъдещето”, наречена Volunia.

Новият проект е забулен в тайна. Марчиори твърди, че това не е просто още един Google, а съвършено нова система за интернет търсене.Volunia ще стартира в тестов режим към края на годината. Желаещите да изпробват новата търсачка, трябва да подадат заявка за регистрация, след което ще получат достъп до системата и ще могат да изпращат покани на приятели.

Марчиори си дава сметка с какво е захванал. Той твърди, че никога не би се ангажирал с подобен проект, ако смята, че не е в състояние да конкурира Google и Bing.

Думите на италианеца имат тежест, тъй като той е считан за един от изобретателите на интернет редом с имена като Тим Бърнърс-Лий. Марчиори освен това е член на борда на Световния уеб консорциум (W3C), един от създателите на протокола P3P и съавтор на стандартите XQuery и OWL.

Разработки на Масимо Марчиори се използват и в самата търсеща машина на Google. Засега от интернет гиганта няма коментари за начинанието на италианския експерт.