На градското тържество по повод 132 години от рождението на Стамен Панчев, което се състоя вчера, ученици от професионалната гимназия, носеща името на поета, разпространиха писма за толерантност. В тях те дават различни отговори на въпроса: „Какво бих променил в ромската общност?”. Електронното издание получи писмото на Георги Пенков от 10 „а” клас, което публикуваме:

Хората по света са различни и не е нужно да се срамуват от своите различия.
Ромската общност има много проблеми  - престъпност, недостатъчна образованост, социално неравноправие. Но от труда страна ромският етнос е емоционален, жизнен и весел, отзивчив и приятелски настроен към роднини и приятели.
Ромската общност е доста характерна с начина си на живот. Голяма част от хората в моя квартал са недостатъчно образовани, разчитат на държавата, а не на себе си и често пъти нямат нормални трудови доходи. За съжаление това ги отделя от обществото и ги прави все по-бедни, изправя ги пред невъзможността да плащат сметките си и да отглеждат децата си. Липсата на семейно планиране и много деца също е проблем за ромските семейства. Но най-лошото е, че хората като цяло разчитат основно на държавата. Смятам, че за ромите е добре да се образоват и да разберат, че трябва сами да бъдат конкурентни и да се грижат за работата и препитанието си.
Но от друга страна ромите са весели, емоционални и сърдечни. Те винаги ще се притекат на помощ на пострадал, ще бъдат единни в своите искания, ще се обединят зад добра идея, ще защитят родината. Смятам, че ромският етнос би могъл да се промени, макар и бавно, макар и нееднакво.
Вярвам, че ако едно семейство, един ученик, а след това и неговото семейство, неговото дете се образова, България съвсем скоро няма да има проблеми, наречени интеграция на ромското население.