Началото на астрономическата зима настъпи тази сутрин в 7.30 часа, а според синоптичната прогноза ни очакват сняг, студ и вятър.

Днес е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ - продължителността на деня е 9 часа и 3 минути. Студеният сезон завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо.

Началото на астрономическата зима започна със снеговалежи в по-голямата част от страната. В София и Пловдив се образува снежна покривка до пет сантиметра.

Жълт код е обявен в 11 области на Южна и Източна България, съобщиха от НИМХ.

В Южна България вали обилен сняг, а в Източна - дъжд. В Бургаска и Ямболска области ще вали силен дъжд, придружен от бурен вятър. В Сливенска, Варненска и Добричка области ще духа силен вятър.

    Жълтите павета в София изчистени, основни артерии и пътища обаче са в лошо състояние
    Още...

В 6 области на Южна България вали интензивен сняг - Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска и Хасковска. Времето е потенциално опасно.

Градският транспорт в София се движи нормално. Известни затруднения в движението има в участъка при Черния кос, както и по пътищата от Кокалянско ханче до Кокаляне и от Бистрица до Железница.

През тази нощ са обработени всички улици, по които се движи масовия градски транспорт, улици с обществена значимост и общински пътища. Фирмите, ангажирани с подържането на улиците в столицата са започнали и дейности по избутване на снега от пътните платна.

От Столична община напомнят на водачите да карат със съобразена с пътните условия скорост, както и да излизат на пътя с оборудвани за зимата автомобили.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри и заснежени.

По високите и усойни места има заледени пътни участъци, които пътните служби почистват и опесъчават.

АМ "Марица" - пътната настилка е мокра; АМ "Хемус", "Тракия" и "Люлин" - мокра и заснежена.

Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Ст.Загора, Смолян, Пловдив, В.Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци и Котел.

От Агенция „Пътна инфраструктура" съобщиха, че проходът Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили. Останалите превозни средства трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

По път ІІ-37, Пещера-Батак-Доспат всички МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полу-ремаркета.

Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Дюлински - затворен за товарни автомобили и Върбишки - затворен за целия зимен сезон.

Проходът „Предела" също е затворен за автомобили, както и за автомобили с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Районно управление КАТ и „Пътна полиция" в Разлог.

Заради усложнената метеорологична обстановка в някои части на страната органите на "Пътна полиция" въвеждат ограничения в движението:

Благоевградска област: временно е затворен проходът Предела заради трупащия се обилен сняг. В района трафикът вече е затруднен и са се образували колони. За да се осигурят условия за разчистване на платната, пътят временно е затворен.
Смолянска и област Кърджали: въведено е изискване всички автомобили да се движат с вериги.
Сливенска област - в района на пътя Петолъчката - Котел - Омуртаг всички МПС да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полумеракета Същото условие се отнася и за пътя Стара река - Елена.
Област Кюстендил: товарните автомобили от Кюстендил към ГКПП-Гюешево трябва да пътуват оборудвани с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Желателно е водачите да се движат с вериги или поне да разполагат с такива в автомобилите си, тъй като на много места под снежната покривка има заледявания.

Повече от 50 см е снежната покривка на Предел. От 4.00 часа тази сутрин фирмите, отговарящи за почистването работят, но заради обилния снеговалеж почистването е много трудно.

Затворен за автомобили и такива с ремаркета и полуремаркета е и пътят Разлог - Юндола - Велинград. Въведено е ограничение на скоростта на територията на цялата община Разлог, има изискване и автомобилите да спазват дистанция.