Според актуализираната информация за свободните работни места към 3 януари, обявени чрез EURES /Мрежа за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското пространство/, най-търсени са ресторантьорите. Повече от 50 сътрудници в ресторант набират германски работодатели. Изискването към кандидатите е да владеят много добре немски език. Образованието в сферата на гастрономията е предимство, но не е задължително условие. Германия търси у нас и лекари по анестезиология и интензивна медицина. Испания пък е обявила свобдни работни места за аниматори. Високото ниво на владеене на немски и английски език ще бъде предимство за желаещите да кандидатстват за тази позиция. 
В информацията е посочено още, че Словакия търси оксиженисти, а Република Чехия – складови работници. Кандидатите трябва да имат необходимия опит и добри познания по английски или руски език.

Към момента чрез Бюрото по труда са обявени свободни работни места за диспечер на газоразпределителна мрежа, ръководител проекти, педагог, оператор на парни и водогрейни съоръжения, главен готвач и домакин. Първите две позиции се предлагат на територията на Ботевград, а останалите - в Правец.