Първият въпрос, който си задаваха някои от посетителите на втората част от ритуала „Пеене на пръстените” беше дали водата в котлето е замръзнала.
Водата в котлето, оставено от вчерашното „Пеене на пръстените” беше замръзнала и се очаква годината да е плодородна. Отново на площадката през Зольовата чешма се изви кръшното хоро. Най-нетърпеливи бяха тези, които вчера пуснаха своите „нишани” в котлето, за да разберат ден каква съдба ги очаква през тази година.
Затова по стар обичай днес е „Наричането на пръстените”.
След няколкото хороводни песни, изпълнени от Женската вокална група за изворен фолклор и Детската вокална група за народно пеене, „кокорбашийката” заизважда от котлето един по един оставените от предната вечер „нишани” – пръстенче, гривна или друг предмет, а друга участничка изговаряше пожеланията – за добър избор при женитбата, за здраве, богатство, имотност, пътуване, учение и какво ли още не.
Къде на шега, къде на истина или със скрит трепет в душите, поставилите своя знак в котлето, очакваха да чуят казаното за тях.
Накрая отново „думата имаше” Младежкият духов оркестър, участниците в ритуала  и   всички, които бяха на това останало от далечното минало поверие, че наричането днес ще се сбъдне.
Организатори на ритуала са Община Етрополе, Историческият музей и НЧ ”Тодор Пеев 1871”.