Около 4000 души преминаха днес  по улиците на София  в деня на националния протест срещу проучванията за шистов газ у нас. В още 11 български града бяха организирани масови протестни действия срещу намеренията на управляващите.
Десетки ботевградчани са подкрепили протестите, участвайки в подписки, разпространявани в интернет, научи наш репортер.
“Макар че проучванията за добив на шистов газ се предвиждат в Добруджа, това крие рискове за цяла България – коментира нашата съгражданка Цветанка Николаева, която е една от тези, които подкрепят протестите.- Добруджа е житницата на страната, а технологията за добив на шистов газ ще замърси почвата, а от там и хляба, който ядем.”
Преди дни CNN коментира предстоящите в България протести, както и планираните демонстрации на българи зад граница с думите, че българското правителство продължава да издава лицензи за проучване на шистов газ и "да пренебрегва волята на собствения си народ". Телевизията съобщи, че редица български учени наскоро са предупредили, че страната се нуждае от незабавна забрана на технологията, тъй като рискът от отравяне на водните обекти в Добруджа е огромен. Поради специфичните географски характеристики на областта – присъствието на значителни количества подземни води в гъсто населени, защитени и важни за туризма райони, хидравличният добив би бил опустошителен. И не на последно място – човешкото здраве и живот ще бъдат застрашени, тъй като технологията е свързана с опасност от радиоактивно замърсяване и замърсяване на въздуха, съобщи CNN.