Повече от три часа депутатите обсъждаха на второ четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, които предвиждат началната дата на репресиите да бъде 9-ти септември 1944 година, а не както е записано сега – 12-ти септември.

В досегашния закон е записано, че се обявява политическа и гражданска реабилитация на лицата, които са били незаконно репресирани заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания през периода от 12 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

Измененията предвиждат освен промяна на датата на началото на репресиите, репресираните да получават обезщетение в пълен размер за всяка изтърпяна репресия за целия период. За пореден път мнозинство и опозиция влязоха в остър исторически спор за началната дата. Иван Сотиров от ОДС подкрепи предложението на Минчо Спасов от НДСВ тя да е 9-ти септември 1944 година.

"Вие заставате зад това, че в кръга на убитите тогава може да е имало и хора, които са заслужавали да бъдат санкционирани - това може и да е така, но за това има съд", обърна се той към поддръжниците на предложението на комисията по правата на човека в парламента, която не приема промяната на датата.

Минчо Спасов мотивира поправката с опита си на адвокат. По думите му има много хора, които изпитват сериозни трудности в установяването с акт на смъртта на техни близки,загинали в този период, за да уредят своите имуществени права и отношения на наследяване. Според него това са важни юридически факти, които се нуждаят от доказване.

В края на дебатите председателят на Народното събрание Георги Пирински каза, че се създава представата, че през тези три дни – между 9 и 12 септември 1944 г., са били извършени незаконни убийства на интелектуалци. По думите му в огромното си мнозинство бруталните убийци са намерили възмездие.

По думите му датата 12-ти септември е фиксирана неслучайно, тогава в НС са били хора, преживяли всичко онова.