"Социалистите са водили всички преговори за ACTA. Само не знам как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли.

И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството. Сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес."

Това каза премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството, по повод споразумението АСТА.

"Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред, сега Трайков трябва да поеме вината. Не мога да го приема. Затова ние се оттегляме", каза премиерът.

"От 2006 година до октомври 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета по търговска политика на съвета, където г-н Сергей Станишев е бил информиран устно и писмено. Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси", посочи премиерът.

"Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат за ACTA и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Спирането на АСТА е наш успех, заяви още министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът каза също така, че евродепутатите на ГЕРБ в Европейския парламент ще гласуват против споразумението.