Така и не разбрах заради що ръководството на баскетболния клуб "Евроинс Черно море" трябва така покорно да бие чело пред кмета на Варна Кирил Йорданов, чиято сянка витаеше сред талазите цигарен дим на иначе спортната пресконференция.

Когато просиш - подаваш ръка, а не тояга, метафорично рече генералният мениджър на клуба Симеон Варчев. Най-вероятно незавидната му поза на баскетболен шеф в частен клуб и на общински служител в същото време стана причина за пространното изявление, оневиняващо Община Варна за финансовото състояние на легендарната варненска школа.


Двама "адвокати" защитаваха без вина виновния градоначалник - на пресконференцията бяха заместниците му - юристът Антон Жожев и педагогът Коста Базитов. Те обясниха, че няма законов начин общината да помогне на "Евроинс Черно море".

Обещаха обаче неограничени количества  "съпричастност към проблемите на клуба" и обещаха да "лобират за намирането на спонсор и да му помагат, който и да е той". Макар че именно липса на "съпричастност" прогони от Варна досегашния спонсор Асен Христов, който обаче продължава да е президент на клуба.

Иначе предизвестената смърт на най-читавия варненски клуб (читав = успешен, симпатичен на феновете, с млади безкористни таланти, носещ гордост и вдъхновение на цял един потънал в униние град) днес не се състоя. Само беше спомената под сурдинка. Така:

Клубът е във финансов колапс. "Имаме пари за срещата с Ботевград тази събота, но не и за гостуването в Плевен следващата седмица" (Симеон Варчев). Така в дати изглежда фалитът на "Евроинс Черно море". Дълговете към физически и юридически лица са близо 265 000 лв. От нужните за издръжка на отборите във всички възрастови групи 860 000 лева годишно, са били осигурени едва около 220 000 - 160 000 лв. от Globul, 37 000 лв. от бившия спонсор Асен Христов и 20 000 лева от общинската хазна. Седем фирми вече са отказали помощ.

Към все пак добрите новини ще сложа: В детско-юношеската школа сега тренират 560 деца. С тях работят 7 треньори и щатът на клуба не е утежнен с администрация и раздут щат.

Според оценката на Симеон Варчев на финалния турнир в Самоков "Евроинс Черно море" е играл "доста съдържателен баскетбол" и е имал реални шансове дори за финал след победа над Левски. "Освен това бяхме като бяла лястовица на турнира - имаме само един черен състезател, а в останалите отбори чужденците са основни фигури", каза още легендарният треньор. Момчетата, пак според него, са "младички и талантливи". 3-4 от тях най-вероятно ще направят добра кариера у нас и в чужбина. Още по-силна обаче била "смяната" на родените след 1994 г. Там имало няколко истински таланта от величината на Тихомир Желев и Сашо Янев.   

В момента се водят преговори с турска фирма за генерално спонсорство, но палци за добра вест феновете ще трябва да стискат чак до петък.



Росица Пенкова