Виртуалните очила на Google, за които съобщават различни източници, може да се появят на пазара още тази година. Според Уол Стрийт Джърнал, Android-базираните устройства ще струват колкото един смартфон, или между 250 и 600 долара.
    

Очилата ще предложат достъп до интернет през мобилна връзка, датчик за движение и GPS навигация. Тези възможности ще обезпечат ефект на допълнена реалност, като управлението ще се извършва със завъртане на главата.

Интерфейсът няма да включва традиционния уеб браузър или характерните за смартфона възможности. Освен това очилата няма да са пригодени за постоянно носене. Google ще наблегне на геолокационното съдържание, както и на системата за конфиденциалност. Твърди се, че очилата ще показват кога вградената камера извършва запис.

Проектът е поверен на полусекретната лаборатория Google X - същата, която разработва безпилотен автомобил и други перспективни технологии. Кибер очилата могат да се окажат изгоден бизнес за Google, тъй като в момента липсват подобни разработки от конкуренти като Apple и Microsoft.