Инициативен комитет, в които влизат представители на Настоятелството при храм „Свето Възнесение Господне”, на Зелински манастир „Рождество на Пресвета Богородица, Дружество „Орханиец”, Международно висше бизнес училище и граждани, внесе отворено писмо до кмета на Общината, в което се казва:

„Уважаеми г-н Георгиев,
С Вашата подкрепа бе възстановен един от най-хубавите местни традиционни празници - Съборът на Ботевград. Радва ни фактът, че Великден е включен за отбелязване в празничната програма на общината за тази година. Вярваме, че все повече ботевградчани и гости на града ще се включат и във всеобщото веселие, което общината организира на Втория ден на Великден.
Традицията, съхранена от нашите предци, и гражданската ни отговорност изискват нашето активно отношение. Във връзка с това се обръщаме към Вас с предложение за промяна на съществуващата практика само в Ботевград да се организира пазарен ден на Разпети Петък. Предлагаме той да бъде преместен на първия и втория ден на Великден /неделя и понеделник/. Смятаме, че предложението е разумно и обществено значимо, защото е продиктувано от християнската вяра, която всички ние изповядваме.
Вярваме във Вашата подкрепа, вярваме, че Ботевград е благословен град за нас и нашите деца!
В знак на съпричастност към Отвореното писмо е открита гражданска подписка, която ще продължи до 18 март 2012 г. и ще бъде предоставена на Вашето внимание.”.

Отвореното писмо на Инициативния комитет е придружено от 360 подписа, събрани само за един ден.

„Тези мотиви не са нови. От години се опитваме да променим погрешното схващане, че Разпети петък е ден за празник. Повод да празнуваме е съборът на Ботевград. Затова предлагаме пазарният ден да се организира не на Разпети петък, а на първия и втория ден на Великден – празник на празниците и тържество на тържествата”, каза отец Борис пред наш репортер. Той обясни, че е погрешно схващането да се купува кален предмет на Разпети петък. „Господ Иисус Христос е бил продаден от Юда за трийсет сребърника. След като разбира, че Господ ще бъде разпнат на кръст, Юда решава да върне парите на първосвещениците. От своя страна те не ги слагат в ковчежето, защото осъзнават, че това са пари за невинна кръв. Решават с тях да купят грънчарска нива, в която да погребват странници, които не са от Йерусалим”, разказа отец Борис.