Тезата за връщането на бонусите не е на опозицията, а на самия премиер. Тезата на премиера за връщането на бонусите е теза на отчаянието, с която се опитва да затвори темата, или да я прехвърли върху други лица и партии.

Това заяви в декларация от името на парламентарна група зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

"Явно и премиерът, и ГЕРБ са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален и засяга сърцевината на властта им. Спрете със сравненията с Тройната коалиция, защото нямаше политика на двойните заплати, 13-а заплата получаваха всички учители, учени, държавната администрация. Питам и този отговор преди на ДПС, се дължи на милионите пенсионери – колко средства получиха те? Отговорът е – нула", каза Местан.

Той подчерта, че раздадените от ГЕРБ над 100 млн. лв. са събрани на гърба на българския народ. "Няма как да подмените несправедливото разходване на публични средства с частно-правните отношения, Идеята да се разпредели справедливо тежестта на кризата не е просто неизпълнено, а грубо погазено обещание, че управлението ще е прозрачно. Г-н премиер, преди да поставите въпроса за хонорара на опозиционни лидери, които никога не са били на каквато и да е длъжност в изпълнителната власт, поискахте ли от най-приближения си кръг да върнат онези тлъсти хонорари, получени от тях, и с които оправдават необяснимото забогатяване с N-броя апартаменти, например? Или премиерът не е знаел и за техните хонорари, както се оказа, че не е знаел и за бонусите, раздадени от министрите. Последното ни хвърли в истинско душесмущение, в недоумение. Оказва се, че министрите са по-куражлии, по-ербап и от премиера", заяви Лютви Местан.