На пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Сергей Станишев заяви, че състоянието на публичните финанси е изключително тревожно  - както текущото, така и това в перспектива.

"Вчера за пореден път министър-председателят се опита да говори за тежкото наследство от предишното правителство и лошата тройна коалиция, затова се налага да му припомня фактите. За 4 г. наше управление фискалният резерв бе увеличен два пъти правителственият дълг бе намален, капитализира се и Българската банка за развитие", посочи лидерът на левицата, като каза, че за за 4 г. са спестени 8 млрд. лв. По думите му,  за две години и половина управляващите са преполовили фискалния резерв, а правителственият дълг се е увеличил.

"Няма как Бойко Борисов да се извинява. Перспективата е още по-лоша, защото намерението да се харчат пари от Сребърния фонд удря по пенсионната система. Това са пенсиите на нашите родители и тази стъпка води държавата ни към неплатежоспосбност, което ще завари като наследство следващото правителство", заяви Станишев.

Той каза, че сегашните управляващи са си раздали минимум 120 млн. лв. допълнителни възнаграждения. "Това е само върхът на айсберга, защото много информация се укрива. Увеличен е щатът в Комисията за финансов надзор. Само председателят Мавродиев е назначил 7 съветници, които дублират функции и са с месечни заплати от по 2000-3000 лв., но получават и допълнителни пари. Членовете на комисията за декември са получили бонуси за 68 000 лв., и то при недобре свършена работа", подчерта председателят на БСП и поиска от правителството цялата информация за получените пари.

"Когато казваш на всички българи – "трябва да затягате коланите, няма да има бонуси за обикновените граждани", да раздаваш на съветниците си такива гигантски бонуси, действително е цинично. Очевидно е, че управляващите са истерични в своето поведение, защото не успяват да потулят скандала, въпреки медийния натиск, който упражняват", категоричен бе Станишев.

Той посочи като провал и доклада на Държавния департамент на САЩ за правосъдието и вътрешните работи, който, по думите му, контрастира с изнесената информация от вътрешния министър Цветан Цветанов, че престъпленията намаляват. Според лидера на левицата, за това е отговорен вътрешният министър.

Той отрече да е замесен в скандал с обществена поръчка в Австрия. "Когато водиш бойни действия и нещата не стоят добре за теб, една от тактиките е да хвърлиш дим. Проблемът е, че при хвърлянето на димката никой нищо не вижда и може да има пострадали и от страната на нападателите. В конкретната обществена поръчка са правени не малко проверки, включително и от Сметната палата, и всички документи са в наличие в Министерски съвет. Тези документи трябва да станат публични, за да се види истината по случая. Искам да кажа на Цветанов, че няма да ми запушат устата, защото моята съвест е изключително чиста. Никога управляващите няма да имат в лицето на БСП партия, която да им клекне" каза още Сергей Станишев.

Той съобщи, че левицата не се е отказала от намерението си да иска вот на недоверие и води консултации с останалите опозиционни партии.