Парламентът не изразява общественото мнение по въпроса АЕЦ „Белене“. Решението на ГЕРБ обрича на гибел единствения високотехнологичен отрасъл на България и спира единствения от 22 години индустриален проект в подобен мащаб. Това заяви след заседанието на ИБ на БСП Сергей Станишев.

С отказа от проекта правителството и мнозинството в НС обслужва интереси на други производители на електроенергия. По време на правителството на Иван Костов беше сключено дългосрочно споразумение с ТЕЦ „Марица Изток “ 1 и 3 на 170 лв за мегават час, което е два пъти по-скъпо от произвежданата от АЕЦ „Козлодуй“. Освен това е гарантирано изкупуването на 4000 мегавата от ВЕИ като цената е 430 лв за мегават от слънчева енергия и 330 лв от произведена енергия от вятър, припомни Сергей Станишев.

Организираме подписка за предизвикване на референдум за ядрената енерегетика. Ако ГЕРБ и Синята коалиция са готови да плащат сметки в пъти по-високи от сегашните трябва да го кажат и да поемат тази отговорност, категоричен е лидерът на БСП.

Правителството източва държавните фирми, за да ги продаде евтино, съобщи Корнелия Нинова. Панически се търсят средства за попълването на дупките в бюджета. Първата стъпка е направена още преди две година, когато беше увеличен размера на дивидента, който трябва да се внася от държавните фирми в хазната. Дружествата вече са задлъжняли със 7,2 млрд.лв.

Доведени до несъстоятелност, тези фирми отиват за продажба. ГЕРБ ще извади от забранителния списък нови предприятия без да мислят за работниците, убедена е Корнелия Нинова. 500-те фирми, които дължат заплати и вноски на работниците си нямат никакво намерение да ги изплатят. Подобна ще бъде съдбата и на държавните фирми, убедена е социалистката.