Никой не знае какво ще се случи с проекта АЕЦ „Белене“, той е оскъпен с два милиарда лева, Кой ще плаща цената, попита лидерът на БСП Сергей Станишев. Не може да се правят рокади без да се обясняват причините. Нелепо е обяснението, че заради гафа на Николай Младенов в Катар може да си ходи икономическия министър.

Очевидно причината е друга, предположи лидерът на социалистите. АЕЦ „Белене“ беше измислена да функционира с 51% българско държавно участие. За неговата реализация не са давани пари от бюджета, беше намерен стратегически инвеститор, който беше изгонен от ГЕРБ, припомни Станишев. Сега трябва да се избегне риска от оскъпяване на проекта с неясни мотиви и договорки зад сцената. България може да загуби контролния пакет и друг да получава плюсовете от функционирането на тази централа, предупреди лидерът на социалистите.

Той изрази съмнение, че нещо ще се промени след смяната на министрите. Десислава Атанасова носи пряка отговорност за политиката при лекарствата и състоянието на болниците. Делян Добреви досега беше част от екипа на Трайчо Трайков. Проблемът е във възможността на Бойко Борисов да води политика и да носи отговорност, посочи Станишев. Няма как на втората половина на третата година с учудване да констатираш, че нищо не е направено в икономиката. Няма как да констатираш че заради твоето собствено правителство са повишени с 40%.

България се управлява от триумвират – Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Вътрешният министър отговаря за ченгеджийницата, а Дянков носи отговорност за потрошаване на резерва, а премиерът е координатор на тези процеси. Постоянно гледаме как трите глави на ламята се хапят помежду си, категоричен е лидерът на БСП.

Според Петър Димитров Трайчо Трайков има няколко „основни“ успеха - ЕВН получи Горна Арда без пари и без търг, а след това получи миноритарния дял от ЕРП-то. Сега се изживява като психолог на кабинета добави Димитров.