Партия ГЕРБ беше много сладка на обещания към пенсионери, работещи и бизнес. След като взехте властта обаче трябваше да осигурите стандарт на живот, който е близък до средноевропейския. Днес това звучи цинично и кухо обещание, заяви в специална декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

В края на мандата на ГЕРБ един от всеки двама живее в домакинство под прага на бедността или в тежки материални лишения, посочи лидерът на БСП. По данни на НСИ само за последната година броят на хората в бедност е нараснал със 120 000 души. Днес има 700 000 българи без работа, кой носи отговорността за това, попита Станишев. 1/3 от младите хора също стоят без работа, но сега отново е време на сладки обещания, за да се извоюва нов мандат, предположи червеният лидер.

„Размерът на минималните гарантирани доходи остава непроменен вече четвърта година. Обезщетението за гледане на малко дете е 240 лв., при положение, че минималната заплата е 310 лв. това означава, че от всяка майка се вземат 70 лв“, изчисли лидерът на БСП. Той продължи с критиките, като заяви, че всяка година от управлението на ГЕРБ означава с 5000 по-малко родени деца. Инфлацията е 12,6%, а за следващата година предвиждате още 3,4 %, на този фонд индексирането на пенсиите звучат цинично, отсече Станишев. Четири години пропиляхте живота на повечето българи, обърна се към управляващите лидерът на БСП. „В края на мандата огромна част от българите ще живеят по-бедно отколкото през 2009 г.

17 млрд.лв са изхарчили ГЕРБ в повече в сравнение с кабинета на Тройната коалиция. При това положение как няма пари за майки, деца, онкоболни, пенсионери, полицаи и военни“, запита лидерът на БСП и добави, че ще натоварите всеки българин с нови 5 млрд. лв. нов дълг. Това означава че всеки има да плаща 584 лв. от новородените, до старците, посочи Станишев и се обърна към ГЕРБ с думите „Вие сте кризата и нямате оправдание за циничната и бездушна политика“.

Лидерът на БСП припомни, че 19-те километра 60 милиона, Дунав мост 2 с 30 млн., а АМ „Тракия“ се достроява с анекси. „Предпочитам с 20-30 км по-малко магистрали отколкото пенсионерите да гладуват. Ние раздадохме 750 млн лв като коледни надбавки, но тогава там няма комисиони“, каза Станишев. Все повече хора проумяват че едно управление на ГЕРБ означава бедност, идва края на това управление и нищо не може да заличи тази истина, завърши лидерът на БСП.