Главният секретар на МВР Калин Георгиев се изгаври с водещата на предаването “Код: Криминално” Мая Костадинова.

“Перифразата на един глупав въпрос не го прави умен”, отвърна Георгиев на въпрос на журналистката.

Водещата упорито настояваше той да коментира знаковите фигури в бизнеса с контрабандни цигари. “Благодаря за комплимента”, отговори водещата, опитвайки се да неглижира коментара на госта си.

Запитан дали е ефективна борбата с контрабандата на цигари, комисар Георгиев посочи, че през 2011 г. са задържани близо 486 млн. къса цигари от МВР. “Резултатите говорят ясно за интензитета и качеството на нашата работа в случая”, подчерта Георгиев.

Относно разрастването на разрастването на наркопласмента в страната, главният секретар на МВР отговори, че целта на полицията е не да залавя количества наркотик, защото за наркотрафикантите той е просто материал. “Нашата цел е да разбиваме наркомрежите”, подчерта Георгиев. "България става атрактивна наркодестинация – ние не можем да избягаме от географското положение на нашата страна. Ако от едната страна влиза хероин от Афганистан, в другата посока вървят кокаин и амфетамини”, поясни още той.

Калин Георгиев заяви още, че не може да се говори за бум на битовата престъпност. “Още миналата година казахме няколко пъти, че по оценки на нашите задгранични партньори битовата престъпност ще се повишава в продължение на няколко години заради икономическата криза”, поясни той.

Болната тема за корупцията в полицията, митниците и съдебната система Калин Георгиев коментира така: “МВР представлява един огледален модел на обществото. Каквото ни е обществото, такова е и МВР. Ние не отричаме, че има корупция, но ще се борим ефективно с нея. За миналата година има 84 служители на министерството, уволнени от системата за различни престъпления, в това число и за корупция. За около 2 години срещу 40 служители на МВР има произнесени осъдителни присъди за същите нарушения”, каза още Калин Георгиев.