Пентагонът реши да укори разработката на кибер оръжия, в частност нападателни. Новите системи ще позволят на US армията да изважда от строя военните мрежи на противника, дори ако те не са включени към интернет.
    

Форсиране на разработките се налага от евентуален военен конфликт на САЩ с Иран и Сирия, съобщи Уошингтън Поуст. При операцията в Либия американците планираха да използват кибер оръжия срещу ПВО системи, които можеха да ударят самолети на НАТО. Подобен сценарий не се разигра, тъй като липсваха надеждни варианти на оръжията.

Експерти предупреждават, че кибер оръжията крият голям риск за гражданските структури. Освен това използването на вируси не винаги гарантира успех, защото зловредният код не може да контролира 100% противниковото оборудване.

САЩ ще заделят значителни средства за създаване на ефективни кибер оръжия. През настоящата година Пентагонът ще похарчи за тази цел $3,4 млрд. Други $500 млн. ще бъдат насочени към Агенцията за перспективни разработки в отбраната DARPA за петгодишен период.