Парламентарната група на Коалиция за България настоява спешно да бъде публикуван докладът на консултанта по проекта АЕЦ „Белене”.

Коалиция за България започва и консултации за вот на недоверие.

"Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ „Белене”. Отказът е фатален за България и цената ще платят българските потребители",  заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров.

„България ще бъде изправена пред непосилни цени. Това е директно предателство спрямо националните интереси. Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни”, обърна се Димитров към управляващите.

"След няколко години България ще се превърне във вносител на енергия и цените ще надминат тези в съседните страни. Решението ви е икономическа глупост", каза Димитров.

"България се ангажира да плати още много пари. Загубите от пропуснати ползи се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са 800 млн. лв.", подчерта той.

„Изграждането на газова централа в Белене е нелепо.  Теорията с преместването на реактора в "Козлодуй" е нелепа, защото само получаването на разрешение, ще отнеме няколко години. Кой и как ще гарантира качеството на реактора, който ще влезе в сила след 15 години? Решението ви е катастрофа и ще легне като отгворност и върху председателя на парламента Цецка Цачева. Не можем да отминем с мълчание и нескритата радост на депутатите от Синята коалиция – на какво се радвате – на реалната заплаха България от износител да стане вносител на електроенергия? След 15 години този реактор ще бъде ли по-млад и по-надежден”, попита Петър Димитров.

„Въпросът за отговорността на премиера не може да бъде избегнат. Той отново извежда на преден план въпроса за вот на недоверие към правителството. Започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, посочи Димитров.