Капитанът на Астън Вила и на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров е болен от левкемия. Новината бе потвърдена в официалния сайт на клуба от Бирмингам.

Преди два дни излезе информация, че Стенли е под въпрос за утрешния мач на тима си срещу Челси. Сърцатият полузащитник дори играл цял мач срещу Арсенал с висока температура през миналата седмица, когато "артилеристите" спечелиха с 3:0.

След двубоя срещу лондончани бе обявено, че 32-годишният футболист е болен, като изследванията при доктор Йън Макгинес са показали страшната диагноза. Тя била потвърдена от експерти по хематология.

"Сега очакваме да научим повече за ситуацията. Стилиян е ценен високо и той ще получи любовта и подкрепата на всички в клуба, за да му помогнем да оздравее. Молим да не нарушавате личното пространство на футболиста", се казва в изявление на Астън Вила.

- Стилиян Петров e роден на 5-ти юли 1979 година в Монтана. Още 17-годишен той е открит за големия футбол от Димитър Пенев и през 1997 година талантът става шампион с ЦСКА. Печели купата на страната с "армейците" през 1997 и 1999 година

- През лятото на 1999 година Селтик плаща цели 2 милиона паунда за младия българин, който е харесан от мениджъра на тима по онова време Джон Барнс. Стенли играе в редиците на отбора 7 години, вкарва 55 гола в 228 шампионатни мача.

- През 2006 година подписва с Астън Вила за сумата от 6.5 милиона паунда. Той е първата покупка на Мартин О'Нийл на "Вила Парк", с когото бяха екип и при "детелините". Петров има 218 мача за Астън Вила, в които е отбелязал 9 гола. Той е капитан на тима от сезон 2008/09.

- В националния отбор на България Стенли има 105 двубоя, вкарал е 8 гола. Той е футболистът с най-много мачове за представителния отбор на страната ни. През 2003 година е избран за Футболист №1 на България.

Ето какво каза докторът на българския национален отбор по футбол Михаил Илиев: "За съжаление научих новината преди час, когато Стилиян ми се обади, за да ме информира за болестта си. Много е тъжно. Утре ще имаме повече информация. Надявам, че болестта е в много ранна фаза."

Левкемията е рак на белите кръвни клетки. Симптомите включват умора, пребледняване, бърза умора, задух и податливост към инфекции. Острата левкемия прогресира бързо, тя е агресивно заболяване и изисква незабавно лечение.