Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кърджали, за да се срещне с работниците от Оловно-цинковия завод.

Днес металурзите получиха обещаните си социални плащания в размер на 325 лева.

Борисов отказа каквото и да било изявления, преди да види как върви раздаването на помощите. Премиерът, който обикновено е отзивчив към медиите, този път отказа всякакви разговори и, недоволен от стълпотворението от журналисти, ги помоли: “Знаеш ли, колко е невъзпитано така. Говориш си с някого и изведнъж някой ти тикне един микрофон”.

След като излезе от службата “Социално подпомагане” Борисов каза: “Надявам се да съумеем да завършим преговорите на банките кредиторки със собствениците и да има нов мениджър, който да управлява предприятието и то отново да стане печелившо. Днес и вчера ми задават въпроси и се занимавам с частно предприятие и частни банки заради вас. Правим всичко необходимо да сме солидарни с вас. Живот и здраве, в края на седмицата, която идва, ще дойдем при вас с взето решение да се платят и заплатите”.

Премиерът подчерта, че има надежда, че  правителството ще съумее да защити позицията си, че по-добрият вариант и за банките кредиторки е да работи предприятието и да си върне 300-те милиона дълг. “Затова полагаме тези усилия. А на тези платени медии, които се опитват да ме изкарат, че го правя в услуга на някого, мога да кажа, че това е само заради вашите погледи и очи – да ви помогнем. Желая ви кураж и търпение. Тази седмица, надявам се да успеем. Пожелавам ви да сте живи и здрави!”.

На спонтанния митинг от насъбралото се множество излезе жена, която каза: “Лаборантка съм в ОЦК. Искам да изразя мнението на колегите си и да благодаря на Бойко Борисов и на всички, които са съпричастни към проблема ни. Никой досега не е правил това, което вие направихте. Никой не ни е погледнал досега”.