Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология

Най-ниските температури през април ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, съобщи Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Той прогнозира, че през април се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормите. Последните по-масови пролетни слани се очакват в края на второто и в началото на третото десетдневие на месеца.

В началото на април от север ще проникне студен въздух - температурите ще се понижат и ще има валежи. Впоследствие ще настъпи подобрение на времето и повишение на температурите.

Към средата на десетдневието атмосферата ще се лабиализира и ще има краткотрайни валежи. Валежи ще има и в края му, когато и температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще има превалявания, а към средата на периода температурите ще се понижат. В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат, но ще има краткотрайни превалявания.

Вероятност за валежи ще има и в края на месеца.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН, цитирана от БТА, април се характеризира като типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат и летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури. Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 3 до 8 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър. Астрономическата справка показва, че в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.