В Скравена се състоя представяне на проект „Гражданско общество и местна власт – партньори за зелен регион, регионална политика за информиране, опазване и устойчиво използване на биологичното разнообразие на Софийска област. То бе организирано от административния екип на проекта и кметът на селото Иван Иванов. Присъстваха представители на кметството, местният бизнес, туристическото дружество, клуба на пенсионера, църковното настоятелство, дамски куб „Инер Уил” – Ботевград, на информационен център Тиенс.бг – Ботевград и други. Ръководителят на проекта Янка Александрова информира присъстващите за целите, дейностите и обхвата на разработката, като акцентира върху мерките, отнасящи се до вековния дъб в манастира „Свети Николай Чудотворец”. А те са: обследване състоянието на дървото от експерти и третиране; естетизиране на пространството около дъба и манастира; изграждане на каменна пейка, беседка, пейки и други удобства за посетителите. Предвиждат се още: монтиране на указателни и информационни табели; издания за популяризиране и привличане вниманието на повече гости и ценители на уникалния природен и исторически обект.
Предстоящите дейности бяха обсъдени с интерес от позицията на опита и грижата на местните хора. На обсъждане бе подложена и идеята за изграждане на местна работна група по проекта.
Проект „Гражданско общество и местна власт -  партньори за зелен регион» - регионална политика за информиране, опазване и устойчиво използване на  биологичното разнообразие на Софийска област” ще бъде реализиран по Програма за малки проекти на Глобален екологичен фонд /ГЕФ/. Разработен е по инициатива и с експертното участие на Областна администрация на Софийска област. Кандидатстваща организация е фондация „Съвременност”, Ботевград, а нейни партньори са: Софийска област, РИОСВ, Гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов” - гр. Правец, представлявана от ученически Екопарламент.
По проекта ще бъдат приложени конкретни дейности за опазване на биоразнообразието на територията на осем защитени природни обекта и пет обособени подрегиона с базов център Ботевград и пет общини - оперативни центрове за ефективна работа по проекта - Алдомировско блато (община Сливница), ЗМ „Лъкатнишки скали”, в рамките на Природен парк ”Врачански Балкан” (Своге), вековен  дъб в с. Скравена, ЗМ „Дренето”, ПЗ „Котлите” (Правец), ЗМ „Пленщица” и ЗМ „Траянова крепост ”(Костенец), Екопътека „Бели Искър” в рамките на Национален парк ”Рила” /Самоков/.
Общата стойност на проекта е 64 360 лв. От тях 29 680 лв. ще бъдат осигурени от ГЕФ.  С финансиране в размер на 17 500 лв. и нефинансов принос /доброволен труд, предоставяне на помещения, техника и други/ на стойност 16 080 лв. ще се включи София област. Нефинансовият принос от фондация „Съвременност” е на стойност 1 100лв.
Срокът за реализация на проекта е април 2013 г.