Цената на тока ще се повиши с около 10 процента от 1 юли 2012 г., когато започва следващият регулационен период, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата. Сега се събират данни и за други проекти за производство на енергия от възобновяеми източници, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли и съответно ще повлияят върху крайната цена на тока, но въпреки това прогнозата ни за 10-процентно увеличение се запазва, коментира Семерджиев. Той отбеляза, че България се справя добре с изпълняването на целите на ЕС за развитие на електропроизводството от ВЕИ и до 2020 г. ще бъде достигнат делът от 16 процента, който е заложената за България цел.

Изграждането на газова централа на мястото на АЕЦ "Белене" е технически възможно, но трябва да бъде и икономически обосновано, коментира още Семерджиев. Той потвърди, че природният газ и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли, но не се ангажира с конкретна прогноза, тъй като още не са готови данните на "Булгаргаз".