Пред журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев засегна темата за парите от т.нар. Сребърен фонд.

"Защо трябва да разберем от Европейската централна банка, че ако бъдат вкарани парите от Сребърния фонд в ценни книжа, това ще доведе до повишаване на лихвите и до нарушаване на пазара на ценни книжа, за да разберем нещо, което е абсолютно видимо? Нека видим сега какво ще прави правителството, защото ние предупреждаваме от месеци, че тези намерения за харчене на парите от Сребърния фонд са безкрайно вредни. Първо, те деформират пазара, второ, поставят под риск бъдещите пенсии на нашите родители, защото фондът е създаден за стабилност на пенсионната система, а не за бързо складиране на печалба. Единствените мотиви за това са отчаянието на правителството, че парите свършиха, похарчиха преобладаващата част от Фискалния резерв, който им оставихме и сега се търсят начини как да запушват дупки в бюджета, заради ниската събираемост и заради други техни безобразия", подчерта Станишев.

Според него в такива случаи винаги има негативни последици и това ще повлияе на кредитния рейтинг на страната. "Такива действия се следят много внимателно от кредитните агенции и ще свършат хвалбите на г-н Дянков за нашия кредитен рейтинг, защото когато предприемаш такава стъпка, означава, че нямаш никакъв друг ресурс и това е жест на отчаяние. Налице е едно безотговорно правителство, което мисли ден за ден, не мисли за последиците от своите действия, гледа само как да запуши дупките”, каза лидерът на БСП.

Станишев взе отношение и по проблема с базата на Националната спортна академия в Равда. "Това правителство винаги показва, че застава на страната на частния икономически интерес. Не ме изненадват протестите, защото нееднократно е поставян въпросът от студентите от Националната спортна академия. Сега разбрах, че г-н Цветанов е отишъл да ги успокоява, че до края на деня ще бъде намерено решение на проблема. Аз подозирам, че пак хората от ГЕРБ ще заметат, както винаги правят, нещата под килима. Ще отложат нещо, колкото да ги успокоят, ще кажат "недейте да протестирате, ще го решим проблема", но така е с повечето проблеми, които възникват в България през последните две и половина години. Да се замажат нещата, да се излъжат хората. Това не решава проблема. Националната спортна академия трябва да бъде защитена", каза лидерът на левицата.