Общината е подготвила проект за ремонт на зала “Балкан”, с който ще кандидатства пред Държавната агенция за младежта и спорта. Средствата, които ще постъпят, ако проектът бъде одобрен, са 300 000 лв. Общината ще съфинансира проекта с 150 000 лв. Това бе уточнено на февруарското заседание на ОбС.

По искане на съветници общината внесе за обсъждане информация за готовността  да усвоява средства от европейските фондове. От нея стана ясно, че през настоящата година ще бъдат изготвени проектни предложения за кандидатстване по оперативните програми “Регионално развитие”  и “Околна среда”. По първата разработките са за ремонти на ОУ “В.Левски”, детските градини “Звънче” и “Славейче” и болницата. Общият размер на очакваните средства в общинската хазна е 2 800 000 лв. Проекти за привличане на същата сума ще бъдат подготвени за рехабилитазция на уличната мрежа в Ботевград, Скравена, Врачеш, Новачене, Трудовец, Литаково и Гурково. По програма “Регионално развитие” общината ще кандидатства още за:  финансова помощ от 1 000 000 лв. за изграждане на система за видеонаблюдение; 40 000 лв. за енергийно обследване на училище “Н.Вапцаров”, детските градини “Синчец” и “Слънце”читалищата в Ботевград, Врачеш и Новачене.  По операция “Подобряване на физическата среда и превенция на риска” към програмата ще бъдат подготвен технически проект за рехабилитация на коритото на Стара река в Ботевград и доизграждане на подпорни стени и диги на реките в селата Трудовец, Врачеш и Скравена. Стойността на тази разработка е 5000 лв.

По програма “Околна среда” са подготвени два проекта: за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и регионално депо за твърди отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе. Очакваните средства по тях са съответно 2 000 000 лв. и 4 000 000 лв.

Чрез създаденото през миналата година сдружение “Местна инициативна група Ботевград – Правец” общината възнамерява да участва с проекти за развитие на селските райони.

По решение на ОбС  ще бъдат внесе разработки към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за изграждане на нови водопроводи,  канализации и ремонти на водопреносната мрежа в селата Рашково,  Краево, Боженица, Липница, Елов дол и Гурково. Средствата са заложени в инвестиционната програма на общината за тази година.

В дневния ред на заседанието бяха включени пет докладни на общинския съветник арх. Димитър Маринов. В тях той предлага общинският съвет да възложи на кмета да предприеме действия за изготвяне на проектна документация за изграждане на нова водоснабдителна мрежа и пречиствателна станция за питейни води в Ботевград, както и за изграждане на диги и отводнителни канали около Ботевград. Две от докладните бяха за изграждане на нова водоснабдителна мрежа в Трудовец, диги и отводнителни канали в същото село. Предложенията на съветника обаче не бяха разгледани.