Сектор „Туризъм” на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и зам.-министър Иво Маринов, се местят в Пловдив.

Новата сграда се намира на метри от реконструирания Римски стадион. Новината съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който преряза лентата на реконструирания Римски стадион в Пловдив.

Премиерът поясни, че дейност „Туризъм” на МИЕТ се мести в Пловдив, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно Пловдив.

„Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои тук. Същото касае и Министерството на земеделието и харните. В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия хранителен университет. В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство, уточни премиерът. Затова в София остават Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим", каза Борисов.

"Това ще се случи плавно във времето. В министерствата, който се местят, ще бъдат разкрити нови работни места, а задръстванията в София ще намалеят. С децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират", поясни министър - председателят.

Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив и на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите.

„Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ.”

Премиерът акцентира на това, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът.

Борисов разгледа как върви строежът спортната зала на Пловдивския университет, където се предвижда да бъде изграден кампус. Строителството напредва и до месец и половина се очаква залата да бъде открита. Борисов каза, че предишното правителство е имало намерение да открадне това място, но правителството на ГЕРБ е построило едно прекрасно място за спорт на младежта.

„С болка следя останалите сгради и виждам мърлявщината, която са оставили последните 20 години тук”, каза Бойко Борисов.