Сергей Станишев е новият стар лидер на БСП. Тази нощ делегатите на 48-ия Конгрес на партията гласуваха, като имаха възможност да избират между него и Георги Кадиев.

След обработката на протоколите, към 11.15 ч. по време на заседанието на конгреса бяха обявени официалните резултати от вота. При 800 гласували делегати Станишев печели вота със 593 гласа (77.42%). След него остава Георги Кадиев със 173 гласа (22.58%). 34 гласа са недействителни.

Председател на Общопартийната контролна комисия на БСП става Мая Манолова с 394 гласа, на второ място е Валентина Богданова – 301 гласа.

Бяха обявени и избраните при тайното гласуване 14 членове на Националния съвет на БСП. Това са: Янаки Стоилов, Георги Първанов, Дора Янкова, Ангел Найденов, Велислава Дърева, Антон Кутев, Милко Багдасаров, Илияна Йотова, Младен Червеняков, Борислав Гуцанов, Корнелия Нинова, Георги Божинов, Кристиан Вигенин и Димчо Михалевски. Останалите до 111 ще бъдат попълнени по висшегласие.

Основният опонент на Сергей Станишев беше президентът Георги Първанов, но по време на конгреса вчера той си направи самоотвод, като посочи, че форумът не е готов за промяната, за която той настоява. Преди да си направи самоотвод, Първанов разказал притчата за двете жени, които отишли при цар Соломон с бебе, като всяка една от тях твърдяла, че е майка на детето. За да реши спора, Соломон отсъдил бебето да бъде разсечено на две - по половина за всяка една от жените. Истинската майка обаче се съгласила да даде детето на другата жена, но да не се прибягва до това разделяне. Така Първанов заявил, че си прави самоотвод, за да няма разединение в партията, след което делегатите се изправили на крака и ръкопляскали с възгласи: "БСП".

И днес продължава 48-ият конгрес на партията, а новоизбраният лидер ще направи обръщение към делегатите.