"Нито един в България не е сам, гласът му се чува", каза в началото на конгреса на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

"Знам, че никакви думи не могат да изтрият сълзите от очите на нашите майки, които плащайки си сметките за ток, остават гладни. Знам, че никой не може да върне младежите от Терминал 2 и да ги накара да раждат и да отглеждат децата си в България", заяви Станишев.

"За да има утре, трябва да направим нещо днес", категоричен е лидерът на партията.

„Страната ни трябва да направи рестарт, радикален завой, ако искаме да имаме перспектива като държава, икономика и общество", каза соцлидерът.

"Наследството на ГЕРБ се очертава да бъде много по - лошо, отколкото очаквахме да бъде. Сигурно ще се влоши и повече. Много пъти съм говорил, че ще получим изключително тежко наследство. Днес само на око можем да оценим ужасните поражения, нанесени от тази власт. Държавата е разорена. Икономиката е поставен на изкуствено дишане. На власт са монополите и картелите, а от останалите фирми, съществуват само тези, които са близо до кранчето на властта. Резултатът от икономическата политика на ГЕРБ е погром", заяви Станишев.

Той бе категоричен, че държавата е поставен  на колена от организирана група, която смята страната за своя плячка, дори не и за собственост, защото за собствеността човек се грижи.

"Хората живеят в страх и апатия", заяви социалистът. Той добави, че няма никакво върховенство на закона в наши дни, защото всичко се основава на различни договорки, свързани с управляващите.

"Водещ принцип на управлението на ГЕРБ е разделяй и владей", каза лидерът на БСП. Станишев добави, че управляващите са изкарали България от Европа и са я пратили в едно диво средновековие.

"БСП идва, пазете се!", заяви още Сергей Станишев. Той подкани социалистите "малко да се затичат" на края на мандата на ГЕРБ. "Идеите са важни, но никой няма да гласува за нас, защото е намразил ГЕРБ", добави Станишев.

Той обърна внимание на делегатите, че БСП сега е с по-високо самочувствие, като се мотивира с данните на социолозите, даващи преднина на левицата пред ГЕРБ или паритет с управляващата партия на Бойко Борисов. Станишев не пропусна да спомене и успешният референдум.

Соцлидерът смята, че обществото е показало, че има съпротивителни сили срещу този режим, който властва днес, а БСП има реални шансове да спечели парламентарният вот.