ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГРАД ЕТРОПОЛЕ
Г-Н ХРИСТО АНДРЕЕВ

ДО КМЕТА
НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ
ИНЖ. БОГОМИЛ ГЕОРГИЕВ

П И Т А Н Е
от групата общински съветници от листата на БСП

ГОСПОДИН КМЕТ,

В последните месеци жителите на община Етрополе изразяват неодобрение от обслужването в МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” ЕООД, гр. Етрополе.
От данните, с които разполагаме, се установява, че в една част от отделенията не е достатъчен броят на лекарите и помощния медицински персонал /медицински специалисти и санитари/.
При отсъствието на един от лекарите в отделението (в което регулярно работят двама) остава да работи само един лекар, което е в нарушение на Закона за лечебните заведения. Такива случаи са констатирани в отделение „Хирургия” – в  продължение на един месец отделението не е приемало пациенти и се е налагало те да бъдат превеждани в други лечебни заведения. Подобно е състоянието при анестезиолозите, което оказва негативно влияние на работата на ХО, АГО и ОТО /Ортопедия и травматология/.
Тревожно е състоянието при медицинските специалисти. Значителна част от квалифицираните и опитни специалисти прекратиха договорите си с МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев” ЕООД. Средната възраст на този персонал е над 50 години, а голяма част от тях са и на пенсионна възраст. 
Посочените примери са част от съществуващите проблеми в МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев” ЕООД, гр. Етрополе.
Основният извод е, че грижите за здравето, лечението и рехабилитацията на населението са влошени.
Към тези проблеми трябва да споделим и състоянието на спешната помощ, което е също крайно незадоволително.
Изнесените данни ни дават основание (съгласно чл. 64, ал. 2 от Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация) да отправим следното питане:
1. Какви конкретни действия и мерки са предприети от Вас и ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев” ЕООД за преодоляване на посочените проблеми – кадровия дефицит и здравното обслужване на пациентите?
2. Има ли опасност от закриване на отделения поради липса на задължителен минимум персонал?
3. Изработена ли е здравна концепция за бъдещето на МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев” ЕООД?
4. Одобреният проект „Обновяване и оборудване на МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев” ЕООД” ще реши ли проблемите, посочени по-горе?
На основание чл. 64, ал. 3   от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Етрополе искаме отговорите на въпросите да ни бъдат предоставени устно на първото заседание на Общински съвет.
Настоящето питане отправяме на основание чл. 15, ал. 2, т. 4 от Наредба № 4 за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества.

С уважение: 
Общински съветници         Боряна Керемидска…………….
                                       Николай Билев…………………
                                       Пламен Илиев………………….
                                       Мила Манчева………………….
                                       Владимир Александров………..
                                       Пенко Нинов……………………

Материалът е получен чрез пощата на сайта и го качваме без никаква редакция.