Точно в 09,51 ч. на 24 юли след 2755 дни в затвора в Либия медиците стъпиха на българска земя. Близо час по-късно президентът Георги Първанов издаде указ за помилването им. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропулу, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал-Хаджудж пристигнаха на летище София с френския президентски самолет от Триполи. С тях дойдоха и главните "виновници" за освобождаването им - съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия Саркози, европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и генералният секретар на френското президентство Клод Геан.

На летището най-напред медиците бяха посрещнати от разплаканите им роднини, които ги отрупаха с цветя. След това ги поздравиха министърът на външните работи Ивайло Калфин, президентът Георги Първанов, съпругата му Зорка Първанова, премиерът Сергей Станишев, политици и дипломати. Стотици граждани, развявайки български знамена, дойдоха да поздравят медиците. Някои от тях прекараха часове на открито на температура над 35 градуса, за да видят медиците дори за секунди. Още на летището Първанов благодари на Сесилия Саркози и на Бенита Фереро-Валднер за усилията им за освобождаването на българите и Ашраф.

Междувременно стана ясно, че преговорите между Либия, Франция и ЕС са продължили до 4 часа през нощта. Първи в самолета бил качен Здравко Георгиев. Това станало малко след полунощ. Живях за този момент и го дочаках, каза Снежана Димитрова минути след стъпването на родна земя. Никога не съм имала смъртна присъда, тя не е била моя, добави тя. Д-р Здравко Георгиев извика: "Свободни сме, слава Богу, свободни сме! Винаги съм вярвал в това". Нася Ненова пък беше внесена в сградата на правителствения ВИП на ръце. Искам да възстановя живота си приблизително в този вид, в който беше преди много години, каза Кристияна Вълчева. "Надеждата умира последна. Непрекъснато се надявахме, страхувахме се да го кажем, в последните дни през цялото време мълчахме, но всяка една от нас имаше надежда", сподели Кристияна. В 4 часа сутринта ни го съобщиха, в 5,45 часа напуснахме голямата порта на затвора Джудейда и се качихме на френския самолет, обясни тя. Благодаря на България и ЕС, бяха първите думи на палестинския лекар с българско гражданство Ашраф.

На пресконференция във ВИП залата на летището след посрещането Ивайло Калфин обяви, че Първанов е издал указ за помилване на медиците, с който опрощава тяхното наказание. В съобщението, прочетено от външния министър, се казва, че държавният глава е убеден в тяхната невинност. Залата избухна в аплодисменти, медиците и роднините им започнаха да се прегръщат от радост. Веднага след прочитането на съобщението, президентът отиде да поздрави медиците. Миналата седмица Висшият съдебен съвет на Либия отмени смъртните присъди и ги замени с доживотен затвор. "Истински справедливото решение е оправдателната присъда", каза по-късно в специално изявление държавният глава. Според него, няма цена, която не може да бъде плетена за човешкия живот.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев, който също бе на летището, каза, че в прокуратурата очакват указа на президента, който да изпратят на Либия, за да приключи окончателно процедурата по помилването. Нито към медиците, нито към нас като държава, Либия може да има някакви претенции, обясни Велчев. След няколко дни медиците ще бъдат разпитани по производството, което се води в България срещу либийските им мъчители. Велчев съобщи, че не е обсъждано делото срещу мъчителите да бъде приключено. "Софийската градска прокуратура до този момент е свършила макар и не много публично голяма работа по това дело. Разпитани са десетки свидетели", добави обвинител номер 1. Сесилия Саркози, Фереро-Валднер и Клод Геан си тръгнаха от България точно час, след като доведоха медиците.